Decalajul dintre performanta economica actuala a Romaniei si potentialul ei s-ar putea inchide abia in 2016, a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, prezent la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de Alpha Bank, Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor. Practic, de abia atunci am putea vorbi ca economia a revenit la un echilibru.
In acest moment, PIB real este sub cel potential, ceea ce se traduce prin faptul ca ratele somajului sunt mari, iar nivelul de ocupare scazut.

Potrivit calculelor lui Lucian Croitoru, actuala rata de crestere a PIB potential este undeva sub 2%, ceea ce inseamna ca, daca economia nu creste cu mai mult de 2% anual, acest decalaj nu se inchide, ci din contra se adanceste. Dupa cum se observa in graficul de mai jos cu evolutia PIB actual si PIB potential, pana in trimestrul II din 2009, Romania inregistra un "gap" pozitiv, inflationist, si pana in prezent acest decalaj nu a facut decat sa se adanceasca, cu toate ca rata de crestere potentiala a scazut puternic.



Potrivit consilierului guvernatorului BNR, in fiecare an incepand cu 2009 pierderea fata de PIB potential a fost de 1,1 miliarde euro. Asta nu inseamna ca nivelul de trai scade sau bate pasul pe loc.

Si Japonia are un decalaj negativ, un "gap" deflationist, dar acest lucru nu inseamna ca nivelul de trai scade in Japonia, desi este in aceasta "prapastie" de circa 20 de ani. Croitoru a explicat ca nivelul de trai creste si la un avans mic al PIB real, chiar daca acesta este sub potential, dar bineinteles creste intr-un ritm mai mic si in mai mare masura parte pentru cei care muncesc.

"Nivelul de trai poate sa creasca, PIB poate sa creasca cu 4-5% si totusi economia sa fie sub potential", a explicat Croitoru.

De aceea este foarte important numarul celor care muncesc, ocuparea fortei de munca, indicator care isi revine dupa ce acest decalaj se inchide. Am putea spune ca de abia dupa inchiderea acestui "gap" gradul de ocupare va creste sustinut si astfel tot mai multi romani vor beneficia de sporul nivelului de trai.

Ideal ar fi ca PIB real sa fie egal cu PIB potential, pentru ca in acest fel economia este in echilibru si nu am avea un "gap" inflationist, cum s-a intamplat pana in 2008.

Croitoru a precizat ca Romania avea in 2000 o rata de crestere a PIB potential de 2%, pentru ca pana in 2007 sa urce la circa 8%, iar acum sa se prabuseasca sub 2%. Graficul de mai jos prezinta evolutia acestui indicator din 2000 pana in prezent.



Dupa cum a relatat Croitoru, atat Europa, cat si Statele Unite opereaza in prezent sub potential si, ca urmare, nici Romania nu are cum sa reactioneze altfel.

Totusi, ce poate sa faca Romania?

Romania a avut una dintre cele mai puternice scaderi economice din Europa, in contextul aterizarii dure din 2009, iar acum economia isi revine lenes, iar potentialul este foarte mic.

In opinia lui Croitoru, solutia pentru ca PIB real sa creasca peste potential este ca noi "sa fim disciplinati fiscal aici acasa", pentru a atrage banii disponibili in Europa. De asemenea, putem lucra si la cresterea productivitatii si a gradului de ocupare in piata muncii.

Dupa cum se observa in graficul de mai jos, prezentat de consilierul guvernatorului BNR, Romania are o crestere economica reala foarte slaba si doar Ungaria este intr-o stare mai proasta. Pe de alta parte, Polonia, care este singura tara din Europa care nu a intrat in recesiune, avanseaza incet si sigur.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri