Primarul Sorin Oprescu sustine ca realizarea canalului Dunare-Bucuresti poate face ca orasul sa devina a cincea capitala dunareana, in acest sens, fiind purtate discutii privind finantarea investitiei din fonduri europene cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regionala, transmite Mediafax.
Potrivit unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu a avut, marti seara, o intalnire cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regionala, cu care a discutat despre strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii si despre posibilitatile de finantare din fonduri europene a canalului Bucuresti-Dunare.

Sorin Oprescu a subliniat importanta conectarii Bucurestiului la reteaua dunareana, alaturi de celelalte orase riverane, demersurile actualei administratii urmarind sa asigure participarea in procesul decizional ce vizeaza Strategia Dunarii.

In acest sens, primarul general i-a prezentat oficialului european stadiul lucrarilor proiectului canalului Bucuresti - Dunare, lucrari oprite imediat dupa decembrie 1989, respectiv beneficiile acestui proiect pentru Capitala Romaniei si regiunea Dunarii de Jos.

"Doresc sa ma asigur ca acest proiect, sustinut de o parte a societatii romanesti si contestat de o alta, este corect prezentat si astfel inteles prin prisma avantajelor pe care ar urma sa le aduca, nu numai noua romanilor, ci si Europei, si ma refer aici la reducerea decalajelor dintre diversele sale regiuni. Canalul Bucuresti-Dunare nu inseamna doar o noua ruta de transport, ci si o sursa de energie, o sursa de apa pentru dezvoltarea unui sistem performant de irigatii, o investitie in turism, dar si in protectia mediului", a spus primarul Oprescu, citat in comunicat.

Potrivit reprezentantilor administratiei municipale, la randul sau, Johannes Hahn a exprimat disponibilitatea Comisiei de a lua in discutie o viitoare finantare a lucrarilor la acest proiect, subliniind ca asteapta, initierea discutiilor cu oficialitatile romane.

"Este un proiect care poate beneficia de finantarea Uniunii Europene. Avand in vedere dimensiunea sa financiara, precum si durata acestuia, ma astept sa fie sustinut si la nivelul Guvernului dumneavoastra, nu doar la cel al autoritatilor locale, in calitatea lor de beneficiari directi", a sustinut comisarul european pentru Politica Regionala, citat in comunicat.

Tot marti, Sorin Oprescu a discutat cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz, careia i-a prezentat pozitia actualei administratii a Bucurestiului cu privire la regiunea Dunarii de Jos.

"Unul dintre proiectele fanion ale Planului de Actiune a Strategiei Dunarii este si canalul care va face ca Bucurestiul sa devina port la Dunare.(...) Sunt ferm convins ca sta in puterea noastra ca Bucurestiul sa devina a cincea capitala dunareana si sa se alature celorlalte patru capitale dunarene, Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad", a afirmat edilul sef al Capitalei.

Totodata, primarul general a mai spus ca viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene vor urmari pe langa dezvoltarea capitalelor si zonele adiacente acestora, implicit, regiunilor de care acestea apartin, "reducand astfel decalajele inca existente in cadrul Uniunii Europene".

"Regensburg, orasul care astazi gazduieste aceasta prima editie a Forumului Anual al Strategiei Dunarii, a fost pana in urma cu nu foarte multi ani unul dintre cele mai sarace din Bavaria. Astazi, tocmai prin schimbarea abordarii si implicarea factorului local, mai degraba decat a celui central si prin pastrarea independentei actului administrativ, acest oras istoric se situeaza intre primele zece ale Germaniei", a dat exemplu ministru Emilia Mueller.

Primarul general Sorin Oprescu a participat marti si miercuri, in orasul german Regensburg, la primul forum anual privind Strategia Uniunii Eropene pentru Regiunea Dunarii, la care au mai fost prezenti, printre altii, ministrul Leonard Orban si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, precum si alti reprezentanti ai oraselor dunarene.

Forumul, organizat de Guvernul din Bavaria si Comisia Europeana, este prima intalnire de acest gen de la lansarea Strategiei Dunarii, in 2011.

Intitulata "Cum putem ajuta Regiunea Dunarii pentru a construi o Europa competitiva", conferinta s-a axat pe provocarile si oportunitatile din Regiunea Dunarii cu privire la investitii si competitivitate economica, precum dezvoltarea infrastructurii si eficienta energetica, precizeaza sursa citata.

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii s-a nascut la initiativa Romaniei si Austriei, in 2008, si este implementata de fiecare stat membru riveran si se adreseaza in special autoritatilor publice locale si regionale. Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt conectivitatea (transport intermodal, cultura si turism, retele de energie), protectia mediului (managementul resurselor de apa, protectia biodiversitatii si managementul riscurilor), cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (educatie, cercetare, competitivitate) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri