Anul trecut, 1.326 de companii straine au ales sa plece de pe piata romaneasca. Si aceasta in ciuda discursurilor sforaitoare ale autoritatilor romane, care afirma ca tot mai multi investitori de afara sunt atrasi de meleagurile romanesti. Statisticile optimiste prezentate de oficiali omit sa precizeze ca din Romania se mai si pleaca. Potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), societatile comerciale straine care au parasit Romania in 2004 au retras un capital social de peste 230 milioane de euro.

Cei mai multi investitori straini vin in tara noastra pentru a face comert, sector in care activeaza mai bine de jumatate din totalul firmelor straine. Realitatile romanesti ii pun insa pe fuga pe oamenii de afaceri, coruptia si fiscalitatea ridicata fiind de multe ori factori descurajanti.

1.326 de companii straine au parasit piata romaneasca anul trecut, retragand un capital social de peste 230 milioane de euro. O indica negru pe alb datele statistice ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Mai bine de o treime din firmele straine care au parasit Romania in 2004 erau inregistrate in Bucuresti, unul din locurile cautate pentru afaceri de investitorii de afara. Si din Ilfov, o alta locatie aflata in topul preferintelor oamenilor de afaceri straini, au plecat alte 168 de companii, adica peste 12% din totalul societatilor comerciale radiate de la Registrul Comertului, anul trecut. Cifrele ar trebui sa-i ingrijoreze pe oficiali, mai ales ca mediul de afaceri autohton este prezentat peste hotare ca fiind unul atractiv.

Statisticile oficiale ale ONRC releva faptul ca 1.326 de companii cu participare straina la capitalul social au parasit Romania, anul trecut. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat acestea au retras un capital social de peste 230 milioane de euro. Si in prima luna a anului 2005, alte 122 de societati comerciale au ales sa-si lichideze afacerile, luand cu ele 8,87 milioane de euro. In aceste conditii, atragerea de investitii straine, un deziderat vesnic al guvernelor romane, foste sau actuale, pare sa fie pusa in umbra de realitatea cifrelor oficiale ale ONRC. Interesant este ca tocmai in luna martie, pe cand autoritatile de atunci se laudau cu depasirea "pragului psihologic" de 10 milioane de euro investiti in Romania, peste 100 de investitori straini au retras mai mult de 64 milioane de euro. Un alt varf a mai fost atins in august, cand au fost radiate de la Registrul Comertului 92 de companii, care aveau un capital social in valoare totala de peste 70,5 milioane de euro. Va mai aduceti aminte in ce hal au crescut tarifele la utilitati in luna iulie? Efectul, pe care l-au resimtit mai ales industriasii cu capital strain, a fost atat de brutal, incat acestia au luat-o practic la goana.

Multi straini au venit aici pentru a face comert

In Romania sunt inregistrate 108.168 companii cu participare straina la capitalul social, cifra comunicata in prima luna a acestui an. Potrivit ONRC, valoarea capitalului subscris se ridica la cifra de 10,53 miliarde de euro, sold existent la sfarsitul lunii ianuarie 2005. Intr-un top intocmit in functie de numarul societatilor comerciale, suprematia este detinuta de sectorul comertului cu ridicata, in care functioneaza 34,3% din totalul companiilor straine, in timp ce industria detine o pondere de doar 18,1%. Investitorii straini au fost interesati si de sectorul serviciilor profesionale, care a atras 16,6% din volumul total al capitalului social. Chiar daca domina numeric, volumul capitalului social subscris de firmele care fac comert cu ridicata reprezinta doar 8% din intreg. Celelalte sectoare sunt reprezentate, din punct de vedere numeric, in felul urmator: comertul cu amanuntul (16,1%), servicii profesionale (15,2%), turism (4,8%), agricultura (4,2%), constructii (3,9%) si transporturi (3,4%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri