Rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,56%, dupa ce in noiembrie preturile de consum au crescut pe total cu doar 0,04%, influentate de scaderile inregistrate la marfurile nealimentare si servicii, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).
"In luna noiembrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, iar cele ale marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au scazut cu 0,1% pentru fiecare", se arata intr-un comunicat al INS, noteaza Mediafax.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit ouale, cu 8,07%, iar cea mai mare reducere, de 1,6%, a fost raportata la fructe si conserve din fructe. O scadere apropiata (1,5%) a fost consemnata in cazul preturilor combustibililor, iar in ceea ce priveste serviciile s-au ieftinit chiriile, transportul aerian, abonamentele la telefon si televiziune, fiecare cu sub 1%.

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (decembrie 2011 - noiembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2010 - noiembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,2%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,3%", se precizeaza in comunicat.

Rata anuala a inflatiei a revenit sub 5% in octombrie, cand preturile de consum au crescut cu numai 0,29%, fata de majorarea de 1,18% inregistrata in septembrie, rata anuala a inflatiei atingand atunci maximul din acest an, 5,33%.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului tintit, concomitent cu o crestere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.

BNR anticipeaza mentinerea inflatiei in afara intervalului tintit pana in martie - aprilie anul viitor, pentru ca rata sa revina in marja din a doua parte a lui 2013. BNR tinteste pentru acest an incadrarea in intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor intrarea in banda de variatie 1,5-3,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri