Guvernul a avizat majorarea taxelor si impozitelor locale pentru anul viitor, cu pana la 16,05%, au declarat surse oficiale.
UPDATE:

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.

Azi in sedinta de Guvern a revenit acea Hotarare promovata de Guvernul Ungureanu, in conformitate cu legea, o Hotarare de Guvern care da voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finantele publice locale, da voie autoritatilor locale - Consiliu Local, CGMB - sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Nu obliga, insa", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat ca din textul HG nu se intelege acest lucru foarte clar, motiv pentur care nu o va publica inca.

"Inteleg din redactarea Hotararii ca acest lucru nu e foarte clar, motiv pentru care nu o public pana nu se lamureste foarte clar ca Guvernul nu obliga in niciun fel, ci doar da dreptul, conform legii autoritatilor locale, daca doresc si numai acolo unde considera necesar si util, sa actualizeze taxele locale cu inflatia", a spus Ponta.

El a subliniat ca taxele locale nu se maresc.

"Taxele locale nu se maresc, nu se mareste nicio taxa locala si in niciun caz nu Guvernul face acest lucru. Autoritatile locale, daca asa se decide in Consiliul Local si Consiliul General, pot sa actualizeze taxele locale cu rata inflatiei", a spus Ponta.

In luna octombrie, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern, scrie Mediafax.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.

"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta". Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe. Sigur ca m-am enervat pentru ca nu am fost consultat si nu au explicat ei ce explic eu acum", a mentionat Ponta.

La acel moment, Ministerul Finantelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotarare, spunind ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012, care trebuie folosita la stabilirea indicelui de indexare, este mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel ca este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari.

Finantele estimau in octombrie ca prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani.

In urma majorarii, valoarea impozabila a unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa va creste de la 806 lei/mp la 935 lei/mp in cazul spatiilor dotate cu instalatii electrice si de canalizare si de la 478 lei/mp la 555 lei/mp in cazul cladirilor neracordate la astfel de utilitati.

Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, valoarea impozabila va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, in cazul existentei utilitatilor, si de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fara utilitati.

1. Credeti va vom avea alte mariri de taxe in 2013?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri