Pretul gazelor din productia interna destinate consumului in regim reglementat pentru populatie si producatorii de energie termica livrata consumatorilor casnici va creste pana la finele lui 2014 cu 19,4%, in timp ce companiile vor plati un tarif de 2,6 ori mai mare.
Atat consumatorii casnici, cat si firmele platesc in prezent acelasi pret reglementat pentru gazele produse in Romania, respectiv 45,71 lei pe MWh. Pretul final platit de consumatori - populatie si firme - rezulta dintr-un cos format din gazele din productia interna si importuri, mult mai scumpe, scrie Mediafax.

Gazele din productia interna reprezinta o componenta a cosului de gaze. La populatie, ponderea gazelor interne in cos este mai mare decat in cazul companiilor.

De exemplu, pentru luna noimebrie, cosul pentru companii a fost format in proportie de 39,2% de gaze din import, in timp ce gazele din productia romaneasca au acoperit 60,8% din cos.

Petru aceeasi luna, cosul pentru populatie a fost format in proportie de 94% de gaze din productia interna, iar restul de 6% a provenit din import.

Cu cat se vor scumpi gazele in perioada 2015-2018


Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor vor fi liberalizate integral, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici. Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari periodice.

Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, pretul final va urca cu procente cuprinse intre 3% si 5% pentru fiecare etapa de majorare a pretului din productia interna.

Pentru populatie si pentru producatorii de caldura livrata acestora, tariful actual al gazelor produse in Romania va fi mentinut pana in 1 iulie 2013, cand va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Urmatoarea crestere pentru aceasta categorie de consumatori va avea loc in 1 octombrie 2013, la 49,8 lei pe MWh.

In 1 ianuarie 2014, pretul gazelor din productia interna livrate populatiei si producatorilor de energie termica va fi 50,6 lei pe MWh, pentru ca apoi sa creasca la 51,8 lei de la 1 aprilie, la 53,3 lei de la 1 iulie si la la 54,6 lei pe MWh de la 1 octombrie 2014.

Care sunt companiile care realizeaza majoritatea productiei interne de gaze


Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape integral de OMV Petrom si Romgaz Medias.

Pentru clientii non-casnici, pretul de achizitie a gazelor din productia interna va creste in 2013 in patru etape. Prima crestere este programata in 1 ianuarie, cand pretul gazelor produse in Romania va creste la 49 lei pe MWh.

De la 1 aprilie 2013, companiile vor cumpara gazele cu 55,3 lei pe MWh, urmand ca de 1 iulie si in 1 octombrie pretul sa urce la 63,4 lei, respectiv la 68,3 lei pe MWh.

In 2014 sunt programate alte patru majorari ale pretului gazelor produse intern si cumparate de companii, la 1 ianuarie (72 lei pe MWh), 1 aprilie (89,4 lei), 1 iulie (109 lei) si in 1 octombrie (119 lei pe MWh).

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizeaza ca Guvernul s-a angahat fata de Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana sa elimine preturile reglementate pentru companii pana la 31 decembrie 2014 si pana in 31 decembrie 2018 pentru populatie.

In cazul companiilor, perioada de eliminare a tarifelor reglementare va putea fi prelungita cu un an, pana in 31 decembrie 2015, daca autoritatie vor constata diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne de gaze si pretul european de import.

Aceste majorari de pret vor fi insotite de suprataxarea veniturilor compaiile de petrol si gaze, masura anuntata de mai mult timp de Guvern.

"Efectele preconizate vor fi comensurate corelativ cu aparitia pachetului legislativ privind taxarea si impozitarea activitatilor din industria petroliera, respectiv a schemei de sprijinire a consumatorilor vulnerabili", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri