Obiectivul de a adopta moneda europeana nu este realist pana cand puterea de cumparare nu se va apropia suficient de mult de cea a tarilor din uniunea monetara. Potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), coordonat de Lucian Anghel si finantat din fonduri europene, 2020 ar fi cel mai apropiat termen la care Romania ar putea fi pregatita sa adere la zona euro.
In prezent, serviciile sunt aliniate doar in proportie de o treime cu preturile din zona euro, iar estimarea economistilor care au lucrat la acest studiu este ca abia in jurul anului 2020 preturile vor fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii.

"Trebuie sa atingem macar 50% la servicii, altfel vom adera nepregatiti", a explicat Anghel.

Pentru adoptarea monedei euro, Romania trebuie sa respecte o serie de criterii de convergenta nominala. Potrivit tratatului de la Maastricht, rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media celor mai performanti 3 membri din Uniunea Europeana.

De asemenea, ratele doanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% media celor mai performante trei state la acest capitol. Cursul de schimb leu/euro nu ar trebui sa varieze cu mai mult de 15% fata de media ultimilor 2 ani. Deficitul bugetar consolidat trebuie sa fie mai mic de 3% din PIB, iar datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.

In plus, pentru a obtine statutul de economie a zonei euro, o tara trebuie sa stea timp de 2 ani intr-un fel de anticamera, denumita Mecanismul Ratelor de Schimb, in care respectiva economie trebuie sa dea dovada ca isi mentine echilibrul macroeconomic, iar criteriile sus amintite sunt respectate.

Iar inflatia este unul dintre cele mai sensibile criterii, atata timp cat preturile inca nu sunt aliniate la cele din zona euro, iar la capitolul serviciilor suntem cel mai in urma.

Dupa cum se observa in tabelul de mai jos, preturile la servicii, ajustate cu puterea de cumparare, erau in 2011 la 36% din nivelul zonei euro.




"In mecanismul ratelor de schimb (MRS) nu avem ce cauta pana nu vom alinia preturile. Pana la intrarea in MRS avem nevoie de liberalizarea tuturor preturilor", precizeaza si economistul Valentin Lazea.

Dupa cum a explicat si Lucian Anghel, pentru a fi pregatiti sa aderam la zona euro, toate preturile din tabelul de mai sus trebuie sa se apropie cat mai mult de 1, adica sa fie la paritate cu cele din uniunea monetara.

"Nu ar trebui sa ne grabim cu aderarea. Noi credem ca de abia in 2017-2020 am trebui sa intram in MRS II", a adaugat Anghel.

In acelasi, el estimeaza ca un termen ca 2015 este mult prea apropiat, iar economia zonei euro ar putea sa nu se stabilizeze pana atunci, lasand la o parte ca din punct de vedere tehnic nu mai putem adopta euro la acea data, pentru ca Romania ar trebui sa stea 2 ani in acest mecanism.

In plus, 2017-2020 este intervalul in care vor fi si cele mai putine alegeri, insemnand faptul ca am putea avea parte de mai multa stabilitate politica.

Pe de alta parte, Valentin Lazea avertizeaza ca Romania nu va putea sa aiba rate constante ale inflatiei de 2-3% fara o agricultura reformata.

"Tinand cont ca agricultura poate sa duca la crestere de preturi de 20%, in urma unei secete, ca sa avem rate mici ale inflatiei ar insemna sa avem deflatie pe toate celelalte sectoare", a concluzionat Lazea.

1. Credeti ca vom fi pregatiti in 2020 sa adoptam euro?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri