Contribuabilii care aplica sistemul TVA la incasare si nu depun la autoritatile fiscale pana la data de 25 ianuarie a fiecarui an notificarea din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul precedent este sub plafonul de 2,25 milioane lei vor fi inregistrati din oficiu intr-un registru dedicat.
Inregistrarea din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se considera valabila incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a fost depasit plafonul, data de la care contribuabilul aplica sistemul TVA la incasare, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), scrie Mediafax.

In registru vor fi inclusi contribuabilii care au sediul activitatii economice in Romania, au realizat in anul calendaristic precedent o cifra de afaceri sub plafonul de 2,25 milioane de lei, sunt inregistrati in scopuri de TVA si nu fac parte dintr-un grup fiscal unic. Totodata, vor fi inscrise din oficiu persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent, de la data respectivei inregistrari.

Daca nu depun notificarea, firmele vor fi sanctionate potrivit Codului de procedura fiscala, care prevede amenzi intre 1.000 si 5.000 de lei.

Pentru anul viitor au fost stabilite dispozitii tranzitorii. Astfel, firmele care au realizat in perioada 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012 inclusiv cifre de afaceri mai mici de 2,25 milioane lei si care aplica sistemul TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013 urmau sa depuna notificarile pana la data de 25 octombrie. Contribuabilii care nu au depus notificarea vor fi inscrisi din oficiu in registru de la 1 ianuarie 2013.

Pentru identificarea si inregistrarea din oficiu a firmelor in registru, autoritatea fiscala va calcula, cu ajutorul unei aplicatii, cifra de afaceri a persoanelor impozabile care indeplinesc conditiile sistemului TVA la incasare, dupa data de 25 ianuarie a fiecarui an, respectiv dupa expirarea termenului legal de depunere a decontului de TVA aferent ultimei perioade fiscale din anul calendaristic anterior.

Administratiile fiscale vor instiinta contribuabilii ca au fost inscrisi din oficiu in registru, dar vor trimite instiintari si celor care au depus noitificari, dar care au avut, in urma calculelor rezultate, o cifra de afaceri de peste 2,25 milioane de lei. Contribuabilii aflati in aceasta situatie pot trimite, in termen de cinci zile lucratoare de la data comunicarii instiintarii, documente din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in anul calendaristic precedent se incadreaza in plafonul stabilit, pentru a ramane inscrisi in registru, altfel vor fi radiati.

Persoanele impozabile inscrise in registru care depasesc in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2,25 milioane de lei si nu depun o notificare la administratiile fiscale pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul sunt radiate automat din registru.

Identificarea contribuabililor care indeplinesc conditia de radiere din oficiu se face trimestrial, incepand cu data de 26 a lunii urmatoare fiecarui trimestru calendaristic, respectiv dupa prelucrarea notificarilor primite si a deconturilor de TVA depuse pentru perioadele fiscale din trimestrul anterior.

Pentru identificare, autoritatile fiscale calculeaza cifra de afaceri realizata de contribuabili intre inceputul anului calendaristic curent si sfarsitul trimestrului de referinta.

Radierea se considera valabila incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare comunicarii deciziei de catre Fisc, data de la care contribuabilul inceteaza aplicarea sistemului TVA la incasare.

Persoanele impozabile pentru care organele fiscale anuleaza, la cerere sau din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA vor fi radiate, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

In cazul celor inregistrati din oficiu pana la 1 ianuarie 2013 in registru, inregistrarea se considera valabila incepand cu 1 ianuarie 2013, data de la care contribuabilul aplica sistemul TVA la incasare.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanta, introducerea sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimarilor Guvernului, plata TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013 va conduce la cresterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe in cresterea ocuparii si a veniturilor populatiei.

Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri