Washingtonul asteapta ca Romania, aliat strategic-cheie, sa "isi tina promisiunile" privind respectarea statului de drept si reformele economice pentru a evita "repetarea" crizei din vara, a declarat ambasadorul american la Bucuresti pentru AFP, informeaza Mediafax.
"Romania a facut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor primisiuni poate fi o problema de viata si de moarte intr-o alianta", a declarat Mark Gitenstein intr-un interviu acordat AFP inainte de incheierea mandatului sau.

NATO si Statele Unite, implicate intr-o alianta stransa cu Bucurestiul, au ales sa instaleze o componenta-cheie a viitorului lor scut antiracheta in Romania.

Dar Bucurestiul si-a atras nemultumirea Uniunii Europene si a Washingtonului in aceasta vara din cauza metodelor folosite de coalitia de centru-stanga aflata la putere, Uniunea Social-Liberala (USL), pentru a incerca sa il demita pe rivalul sau, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu.

Secretarul de Stat Hillary Clinton a denuntat recent "provocarile pentru procesele constitutionale" din Romania.

In fata acestui val de nemultumiri, premierul Victor Ponta, unul dintre liderii USL, a promis ca "statul de drept va fi respectat".

USL, care a preluat puterea in mai, a obtinut o victorie clara la alegerile legislative dar va trebui sa coabiteze din nou cu presedintele Basescu, al carui mandat se incheie in 2014.

"Coalitia aflata la putere are meritul ca a spus ca va respecta conditiile acordului de finantare cu Fondul Monetar International (FMI) si criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei. Ea trebuie sa isi respecte promisiunile", subliniaza Gitenstein.

"Pentru moment, toate indiciile arata ca va urma aceasta directie. Daca nu o va face, va avea o problema grava si se va confrunta cu o noua criza", a avertizat el.

El considera ca spectacolul din aceasta vara a "a fost dezagreabil de privit".

"Nu repetati aceasta criza!", a declarat el, adresandu-li-se oamenilor politici.

"Romania trebuie sa inteleaga modul in care este perceputa in strainatate", in spcial de investitori, care deja manifesta neincredere fata de Europa de Est.

"Trebuie convinsi ca statul de drept este respectat, ca exista transparenta, ca lucrurile sunt previzibile", insista el.

Tara a avut patru guverne in patru ani si analistii se tem de noi tulburari daca presedintele Basescu refuza sa il numeasca pe Ponta premier in pofida victoriei zdrobitoare a USL.

"Stabilitatea nu este doar pentru investitori. Este importanta pentru nivelul de viata al romanilor, astfel incat copiii lor sa decida daca raman sau nu in tara", a adaugat ambasadorul, care este nepotul unor imigranti romani.

Aproximativ trei milioane de romani au parasit aceasta a doua cea mai saraca tara din UE, in cautarea unui loc de munca si a unor conditii de viata mai bune, creand astfel un "exod al creierelor".

"In prezent, a treia limba vorbita la sediul Microsoft din Redmond este romana", a declarat Gitenstein.

Dar pe teritoriul sau, Romania numara cea mai mare proportie de lucratori saraci din Europa si intre cei mai bogati si cei mai saraci s-a creat o prapastie.

"Romanii vor trebui sa infraneze instictele unora dintre aceste elite care vor sa concetreze putere si bani", impiedicand aparitia unei clase de mijloc, apreciaza Gitenstein.

Cand doar 41 la suta dintre alegatori au votat la alegerile legislative, el crede in puterea retelelor sociale, intr-o tara in care acestea sunt in plina expansiune.

"In Statele Unite, ne-au trebuit 100 de ani dupa Revolutia noastra pentru a sparge monopolurile magnatilor bogati - Carnegies, JP Morgan etc - care controlau atunci sectoare intregi ale industriei, presei si politicii", aminteste el.

"Romania incearca sa faca acest lucru in 20 de ani de democratie si face progrese incredibile", a conchis ambasadorul american.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri