Guvernul va aproba in prima sedinta din luna ianuarie ordonanta care va stabili ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani, a anuntat ministrul Administratiei, Liviu Dragnea.
El a aratat ca actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotararea deja adoptata de Guvern, impune autoritatilor locale obligativitatea de a indexa taxele si impozitele locale, dar ca in prima sedinta de anul viitor va fi adoptata o ordonanta prin care aceasta indexare va ramane la latitudinea administratiei, relateaza Mediafax.

Ministrul a afirmat ca fiecare autoritate locala va avea propriile criterii in baza carora va decide daca indexeaza sau nu taxele, fara a mai putea sustine ca Guvernul impune indexarea.

“Va fi modificat in sedinta de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanta, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecarei autoritati locale sa indexeze sau nu, in functie de conditiile specifice din localitatea respectiva. Prevederile din Codul Fiscal actuale creaza obligativitatea pentru fiecare autoritate locala ca, in momentul in care a aparut hotararea de guvern de indexare, sa o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecarui primar si fiecarui consiliu local sa aplice sau nu aceasta indexare", a explicat Dragnea.

Agentia Mediafax a anuntat in urma cu o saptamana ca Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal prin introducerea unui singur articol care stabileste ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.

"In prezent, in concordanta cu prevederile din Codul fiscal, nivelul impozitelor si taxelor locale se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutie ratei inflatiei de la ultima indexare. Prin aceasta modificare, autoritatile deliberative ale administratiei publice locale decid cu privire la aplicarea indexarii, incepand cu anul urmator intrarii in vigoare a hotararii Guvernului", se arata in documentul obtinut de Mediafax.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a decis ca nivelul taxelor locale prevazute in grila creste pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Executivul estima ca, in urma aplicarii acestei indexari, veniturile bugetelor locale vor creste cu 527,73 milioane lei.

Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010.

La randul sau, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.

Pana la acest moment, hotararea privind indexarea taxelor locale nu a fost publicata in Monitorul Oficial.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri