Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, suma din care 4,6 miliarde lei doar in luna ianuarie.
Suma estimata pentru primele trei luni de anul viitor este peste cea programata pentru primul trimestru din 2012, de 14 - 16 miliarde lei.

Totodata, valoarea este sub cea imprumutata in primele trei luni din acest an, de 26,11 miliarde lei.

"In anul 2013, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,15% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie relativ echilibrata de pe piata interna si externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2013 denominate in lei, caer este in suma de 46,8 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", se arata intr-un anunt al Ministerului Finantelor Publice.

De asemenea, ministerul are in vedere si emisiuni de titluri de stat pe pietele externe, in functie de evolutiile si de oportunitatile oferite de aceste piete. Finantarea din surse externe prin Programul MTN (Medium Term Notes), care urmeaza sa fie suplimentat si extins pana in 2015, se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.

Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. De atunci, Finantele au imprumutat in total 6,2 miliarde euro prin acest program, cea mai mare parte, respectiv 4,7 miliarde euro, doar in acest an.

"Intrucat in anul 2013 sunt scadente emisiuni de titluri de stat denominate in euro in valoare cumulata de 1,76 miliarde euro, MFP intentioneaza refinantarea acestora prin emiterea de titluri de stat in aceeasi valuta, functie de apetitul investitorilor pentru aceste instrumente de datorie si de disponibilitatile in euro existente pe piata de capital. De principiu, organizarea de licitatii de obligatiuni cu cupon in valuta se va face trimestrial, in ultima decada a primei luni", se arata in anunt.

Pe piata interna se vor emite titluri de stat denominate in lei, respectiv certificate de trezorerie cu discount cu scadenta de pana la un an, se vor redeschide emisiuni de obligatiuni in scopul cresterii lichiditatii acestor titluri pe piata secundara si se vor lansa emisiuni noi de obligatiuni cu scadente de pana la 15 ani in scopul "extinderii maturitatilor si consolidarii curbei randamentelor, functie de apetitlul participantilor in piata".

Finantele intentioneaza ca obligatiunile cu maturitate de 10 si 15 ani sa fie organizate, in principiu trimestrial, alternativ in ultima decada a lunii.

Primele licitatii pentru vanzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, cand Finantele au programat o licitatie pentru certificate de trezorerie la un an (500 milioane lei) si o operatiune pentru vanzare de obligatiuni pe doi ani (800 milioane lei).

Finantele au imprumutat in acest an 58,17 miliarde lei prin vanzare de titluri pe piata interna, cu 13% peste valoarea imprumutata in 2011. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga in acest an 763,3 milioane euro, in scadere fata de suma imprumutata in anul precedent, de 1,4 miliarde euro.

In schimb, la aceste sume se adauga imprumuturile de pe pietele externe, emisiuni in valoare de 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro). Finantarile in valuta au crescut cu 62% in acest an, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari).

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Cresterea costurilor de finantare a fost stopata abia in urma cu doua saptamani, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune.

In ultima licitatie din acest an, Trezoreria a atras 3,4 miliarde de lei prin obligatiuni pe trei ani, la un randament de 6,14% pe an, in scadere fata de cel acceptat la precedenta operatiune, de 6,61% pe an. Valoarea indicativa o operatiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu
Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. Romania nu a accesat fonduri prin acest acord, care urmeaza sa se incheie in primavara anului viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri