Singura optiune din prezent a bancilor centrale este sa cumpere active financiare de la sectorul public si cel privat, daca vor sa evite intrarea tuturor tarilor in capcana lichiditatii, este de parere consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, in cadrul articolului "Capcana Lichiditatii, Relaxarii Cantitative, Democratie si Independenta Bancii Centrale".

Capcana Lichiditatii

Croitoru spune ca alti economisti considera aceste relaxari cantitative, prin care bancile centrale expandeaza baza monetara, reprezinta un proces prin care se pun bazele unei inflatii nedorit de mari in viitor.

In schimb, oficialul BNR arata ca daca ar avea o alternativa, bancile centrale din economiile dezvoltate nu s-ar angaja pe un drum care le pune in pericol independenta castigata cu mare greutate.

Cele mai importante idei din articolul publicat de Lucian Croitoru:


- Relaxarile cantitative sunt inevitabile deoarece instrumentele conventionale de stimulare a cererii au fost epuizate. Ratele dobanzii de politica monetara, a caror reducere stimuleaza cererea, au ajuns demult aproape de zero sau chiar zero. Dincolo de acest nivel, ratele nominale nu mai pot fi reduse. Cu alte cuvinte, economiile dezvoltate se afla in capcana lichiditatii.

- Date fiind echilibrele politice si sociale, pe termen scurt, prima optiune ramane doar teoretica. In practica, reducerea deficitelor sau reproiectarea bugetelor publice cu viteze care sa refaca increderea investitorilor se dovedeste a fi iluzorie. In aceste conditii, bancile centrale din statele dezvoltate sunt nevoite sa cumpere, in mod indirect, datorie guvernamentala (bonduri) si active financiare de la sectorul privat. Incepand din 2007 bancile centrale au inundat sistemul financiar cu mai mult de 11 trilioane de dolari (Hilsentath si Blackstone, 2012).

- Pe ruta economica, independenta ar putea fi afectata de pierderile financiare ce ar putea aparea in bilanturile bancilor centrale de la cumpararea de bonduri, si/sau de la operatiile cvasifiscale. Indiferent de sursa lor, pierderile mari interfereaza cu atingerea obiectivului politicii monetare (stabilitatea preturilor). Daca pierderile sunt foarte mari, banca isi pierde credibilitatea.

- Celalalta problema insa este legata de democratie: spre deosebire de parlament, care are temeiul democratic, chiar daca nu si economic, de a alege castigatorii, banca centrala nu-l are. Operatiile fiscale in natura, cum sunt si creditele bancii centrale catre diferite sectoare economice, trebuie aprobate pe cale democratica. Aducerea acestor operatii ale bancii centrale sub o structura de guvernanta similara cu cea a operatiilor fiscale ar fi o preocupare legitima atat pentru politicieni cat si pentru societate. Dar daca in acest proces, in mod neintentionat, s-ar pierde independenta operationala a bancii centrale, costurile pentru societate ar fi enorme.

Citeste articol Capcana Lichiditatii, Relaxarii Cantitative, Democratie si Independenta Bancii Centrale integral in documentul atasat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri