Consiliul tripartit pentru dialog social va fi convocat saptamana viitoare pentru stabilirea salariului minim pe economie garantat in plata in 2013, a declarat, miercuri, presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, atragand atentia ca aproximativ doua milioane de salariati sunt si asistati social.
Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca sindicatele au avut o prima intalnire cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, in cadrul careia au sustinut necesitatea majorarii salariului minim pe economie la 850 de lei, scrie Mediafax.

"Oferta Guvernului ramane in continuare 800 de lei, dar nu va rezolva problemele. Saptamana viitoare va fi convocat Consiliul tripartit de dialog social, pentru a ne pune de acord asupra acestei chestiuni", a mai spus Hossu.

El a adaugat ca sindicalistii sustin necesitatea majorarii salariului minim la 850 de lei deoarece aproximativ doua milioane dintre cel 4,3 milioane de salariati platitori de taxe si impozite beneficiaza de asistenta sociala din partea statului, toti fiind remunerati in zona salariului minim.

Liderul sindical a mai precizat ca din cauza nivelului foarte scazut al salariului minim s-a ajuns la o importanta frauda fiscala, in piata muncii, de aproximativ 15 la suta din PIB.

"Raportul dintre salariul minim si salariul mediu ar trebui sa fie de 60 la suta, sau 50 la suta in conditiile economice actuale. La noi este de aproximativ 32 la suta", a mai spus Bogdan Hossu.

In plus, sindicalistii au atras atentia ca dupa ultima crestere a salariului minim in Bulgaria, Romania a ajuns sa se claseze pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

Din componenta Consiliului tripartit fac parte membri ai confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, la nivel de presedinte, si membri ai Guvernului, numiti din cadrul tuturor ministerelor, la nivel de secretar de stat, prin decizie a primului ministru.

Consiliul National Tripartit este prezidat de primul ministru, loctiitorul de drept al acestuia fiind ministrul Muncii. Secretariatul tehnic este asigurat de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin personalul Directiei Dialog Social.

Scopul Consiliului este acela de a realiza consultarea tripartita cu privire la strategiile economico-sociale ale Guvernului, la valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata, la solutionarea situatiilor conflictuale pentru asigurarea climatului de pace sociala, la incheierea acordurilor sociale, la analizarea solicitarilor de extindere a aplicarii contractelor colective de munca la nivel sectorial si la alte aspecte de interes comun sau care tin de elaborarea si implementarea strategiilor, politicilor si a programelor Guvernului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri