Castigul salarial mediu net lunar a crescut de peste doua ori in ultimii opt ani, de la putin peste 700 lei la aproape 1.600 lei, dar cel mai mare avans a fost inregistrat pana la inceperea crizei financiare. Pe durata recesiunii, in schimb, castigurile romanilor au batut pasul pe loc, in interiorul unei benzi de variatie destul de inguste dar care ar putea fi sparte cat de curand.
Castigurile salariale au avansat puternic in intervalul 2005-2008, pana sa se instaurase definitiv criza financiara in Romania. In acest interval, castigul salarial mediu lunar a urcat de la 723 lei pana la 1.489 lei, in decembrie 2008, ajutat de primele de la sfarsitul anului.

Insa, incepand cu 2009, castigurile au crescut foarte putin si de abia au mai atins 1.600 lei in decembrie 2011, in rest fiind destule luni in care INS a raportat scaderi ale castigurilor salariale.

Dupa cum se remarca in graficul de mai jos, trendul de crestere s-a oprit odata cu inceperea crizei financiare, dar este foarte posibil ca acesta sa fie reluat prin spargerea nivelului de 1.600 lei.






Oricum, pentru a observa cat de mult a castigat romanul mediu in ceea ce priveste puterea de cumparare in tot acest timp trebuie sa tinem cont de rata inflatiei.

Din 2005 si pana la sfarsitul anului trecut, indicele preturilor de consum a crescut cu circa 60%, cu mult sub rata de crestere a castigului salarial mediu net (peste 200%). Totusi, daca ne uitam la ultimii cinci ani de criza (2008-2012), observam ca inflatia medie a crescut cu peste 30%, in timp ce romanii au castigat nesemnificativ mai mult.

De asemenea, si PIB ajustat la puterea de cumparare a crescut in ultimii 8 ani cu 45%, ceea ce este sub rata medie a inflatiei. Mai mult, ca urmare a crizei financiare, produsul intern brut a revenit la nivelul din 2008 de abia anul trecut.

Graficul de mai jos arata evolutia PIB ajustat la puterea de cumparare si a inflatiei medii din ultimii 8 ani.



In concluzie, daca avem in vedere perioada 2005-2012, romanul mediu a resimtit prin bunastare cresterea salariului mediu si avansul semnificativ al economiei.

Insa, ca urmare a crizei, castigurile medii lunare au avansat nesemnificativ si nu au mai putut sa acopere rata inflatiei, in timp ce economia gafaia. Cu siguranta, omanul de rand a resimtit o scadere a bunastarii.

1. Ati resimtit o scadere a bunastarii in ultimii cinci ani de criza?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri