Reprezentantii firmelor mici si mijlocii sustin incheierea unui nou acord cu FMI pentru ca ar aduce mai multa credibilitate Romaniei, insa apreciaza ca acesta trebuie sa dea mai multa flexibilitate autoritatilor astfel incat sa fie reluate investitiile.
"Consideram ca acest acord sa fie de asemenea natura sa asigure un echilibru macroeconomic, atat de necesar, dar trebuie sa stimuleze si procesul investitional. Nu ne vom relansa altfel si vom patina intre 1-1,5% crestere economica. Acordul trebuie sa dea mai multa flexiilitate, daca se face unul nou. Noi credem ca este bine sa incheiem un nou acord pentru ca da mai multa credibilitate si stabilitate pentru investitori", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), citat de Mediafax.

Nicolescu a aratat ca saptamana viitoare reprezentantii patronatelor se vor intalni cu institutiile financiare internationale, ocazie cu care vor prezenta o serie de masuri necesare pentru relansarea investitiilor.

"Asigurarea unui cadru stabil si predictibil pentru mediul afaceri, cerem cat mai putine schimbari, cu doua exceptii: reducerea birocratiei si a fiscalitatii. Cerem adoptarea unei legislatii pentru IMM care sa tina cont in totalitate de propunerile noastre si cresterea sumelor alocate domeniului IMM. In buget se prevede acordarea a 0,4% din PIB pentru IMM, iar anul trecut acest sector a beneficiat de 0,005% din PIB, mai putin de opt ori. Am prezentat un studiu potrivit caruia la 100 milioane de euro pentru programele destinate IMM s-ar crea 100.000 de locuri de munca", a explicat Nicolescu.

De asemenea, intreprinzatorii sustin relansarea procesului investitional, masura fara de care Romania nu va avea crestere economica reala, si in acest sens propun diversificarea produselor oferite de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, considerand ca acesta are capacitatea ca in doi ani sa garanteze credite de 2,4-2,5 miliarde de euro.

Imbunatatirea accesului IMM la licitatiile publice, dar si imbunatatirea prevederilor privind debitele bugetare pentru firme sunt alte propuneri ale Consiliului.

Propunerile au fost prezentate si ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, convenindu-se realizarea unor proiecte mari pentru a imbunatati gradul de absorbtie a fondurilor europene.

"In urma discutiilor cu ministrul pentru IMM am stabilit ca pentru stimularea IMM-urilor este necesar sa facem mega proiecte. Daca vom continua sa accesam fonduri europene doar cu proiecte mici, nu vom reusi sa beneficiem de toate sumele. Trebuie sa facem megaproiecte, de zeci de milioane de euro, care sa rezolve probleme importante si care sa creasca gradul de absorbtie. Unul dintre aceste proiecte ar putea fi un sistem de finantare a microintreprinderilor, proiect care se poate face si in Romania, dupa un model aplicat deja in Italia. Ar putea beneficia multi intreprinzatori si s-ar putea rezolva probleme acute ale Romaniei", a mai spus Nicolescu.

O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa fie finalizat in primavara acestui an.

Fostul ministru de finante Florin Georgescu declara, in noiembrie, ca Guvernul intentioneaza sa negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde sa fie preluate unele dintre conditionalitatile nerealizate curprinse in actuala intelegere.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri