Numarul cererilor de finantare conforme depuse la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pana in prezent a ajuns la aproape 140.000, insumand solicitari de peste 17 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, a anuntat institutia
Raportat la alocarea de 10 miliarde euro, pentru intreaga perioada de implementare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, interesul pentru fonduri nerambursabile pentru investitii in agricultura, inregistrat pana in acest moment, reprezinta 175%, scrie Mediafax.

Fata de numarul cererilor de finantare depuse pana la sfarsitul anului 2011, solicitarile au crescut cu 68%. Pentru masurile de investitii gestionate de APDRP, in 2012 au fost depuse 40.375 proiecte, pentru care s-au solicitat 2,163 miliarde de euro.

"Concluzia evidenta a analizei solicitarilor de fonduri europene este ca apetitul pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala a romanilor este din ce in ce mai mare. Daca la inceput, in 2007, exista o reticenta in a face investitii in agricultura, astazi situatia este cu totul alta: cererea a depasit cu mult alocarile pe masuri. Alocarea initiala pentru PNDR reprezinta azi doar 57% din nevoia de investitii in agricultura si dezvoltare rurala", a declarat intr-un comunicat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Cea mai accesata masura de investitii a fost 112 - "Instalarea tinerilor fermieri". Numarul cererilor depuse este de 22.493, insumand 629,9 milioane euro, ceea ce reprezinta 189% fata de 331,8 milioane euro, suma alocata pentru perioada 2007-2013.

Cele mai multe dintre proiectele tinerilor fermieri prevad investitii mixte (culturi vegetale si cresterea animalelor), fiind urmate de proiecte care vizeaza investitii in culturi de camp.

O alta masura de investitii accesata este 312 - "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi". In total, cele 9.499 cereri de finantare conforme depuse, echivalentul a 1,3 miliarde euro, reprezinta 252% fata de suma alocata.

In ceea ce priveste Masura 121- "Modernizarea exploatatiilor agricole", numarul total al cererilor de finantare depuse este de 7.224, iar valoarea fondurilor nerambursabile solicitate este de 2,78 miliarde euro.

Nevoia de finantare a potentialilor beneficiari pentru a investi in cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere - Masura 123 si Schemele de Ajutor de Stat aferente - se ridica la 2,147 miliarde de euro, pentru care au fost depuse un total de 2.483 proiecte.

Investitiile prin Masura 123 vizeaza construirea spatiilor pentru depozitare (nutreturi, cereale, cartofi) dotate cu uscatoare sau aparatura de laborator, construirea spatiilor pentru procesare (ciuperci, cereale, ulei etc.) sau a morilor de faina.

Un alt domeniu solicitat este incurajarea activitatilor turistice. Pentru investitii prin Masura 313, finantarea europeana solicitata de cei 3.703 potentiali beneficiari se ridica la 570 de milioane de euro.

Pentru Masura 125 - "Investitii pentru imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii", alocarea de 537 milioane euro a fost de asemenea depasita. Totalul de 1.701 proiecte depuse au o valoare eligibila nerambursabila de 1,78 miliarde euro, procentual insemnand 333% fata de alocarea din PNDR.

In ceea ce priveste Masura 322 - "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale", fondurile alocate acesteia, in valoare de 1,72 miliarde euro reprezinta doar 22,6% din solicitari. In total, pentru aceasta masura s-au depus 3.225 de cereri de finantare a caror valoare eligibila nerambursabila este de 7,6 miliarde euro. Alocarea financiara a fost epuizata inca din anul 2009.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri