Gazprom vrea Romgaz si nu ne lasa sa ne descurcam singuri in proiectul Nabucco
Vizita de saptamina trecuta a vicelui Gazprom, Aleksandr Medvedev, la Bucuresti, in aparenta linistitoare pentru romani, nu a facut altceva decit sa ne aduca aminte cine imparte cartile (energetice) in aceasta zona de Europa.

Medvedev a facut doua anunturi linistitoare. Primul: Gazprom a semnat un contract de livrare a 50 de miliarde de metri cubi de gaz, in urmatorii 25 de ani, catre o firma din Romania. Al doilea: Gazprom si-a dat acordul de principiu pentru infiintarea unei societati mixte cu Romgaz, societate care sa construiasca in Romania o inmagazinare subterana si, cel mai important, societate prin care sa se deru-leze o parte din importurile de gaze din Rusia. Vesti bune pentru consumatori: livrarile de gaz sint asigurate.

Insa firma din Romania care va importa aproape jumatate din cantitatea de gaze pe care o vinde Gazaprom in Romania este Conef, adica tot o firma cu actionari rusi. Partenerul nostru in Romania, a spus Medvedev. Prin Conef Gazprom a exportat in Romania si in 2005 1,5 miliarde de metri cubi de gaze (mai mult de un sfert din totalul importurilor), iar acest ultim acord, semnat pe 25 de ani, le asigura rusilor de la Conef pozitia de prima companie in comertul cu gaz rusesc.

Vor Romgaz

Gazprom nu se multumeste insa cu atit. Desi reprezentantii statului roman au spus ca, deocamdata, nu se pune problema privatizarii Romgaz cu un investitor strategic si ca vor fi vindute pe bursa doar pachete minoritare de actiuni, Medvedev si-a manifestat interesul pentru preluarea companiei romanesti. Sintem gata sa intram in cursa, respectind regulile stabilite de Guvern. Daca va fi o licitatie, vom participa, a spus rusul. De fapt, strategia de expansiune a Gazprom spre vest nu e o noutate: grupul a reactionat ostil, amenintind cu sistarea livrarilor catre UE, daca tarile Uniunii il vor impiedica sa preia companii occidentale. Anuntul a fost facut dupa ce guvernul britanic a anuntat ca ar putea schimba legea pentru a impiedica preluarea de catre Gazprom a celui mai mare furnizor de gaze din Regatul Unit.

Alternativa, tot ruseasca

Mai mult, Gazprom se baga si in proiectul Nabucco, pe care tarile din Europa Centrala si de Est il vedeau ca sursa alternativa de gaz, in afara celui rusesc. Fara noi, proiectul nu se poate face, a spus Medvedev. Conducta Nabucco presupunea transportul pina in Austria, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, a gazului din Zona caspica.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5257&art=12677&cHash=f25b525254

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri