Romania are un potential fantastic de dezvoltare economica, daca lectiile trecutului au fost invatate si vor fi bine aplicate, a declarat Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), la Receptia de Anul Nou organizata de Camera de Comert si Industrie Romano – Germana.
„Romania este printre putinele tari care au inregistrat, in ultimii ani, crestere economica constanta. Romania are astfel sansa ca, prin potentialul sau, sa ajunga, in urmatorii doi ani, la o crestere economica anuala de 3-4%”, a explicat Tanasescu, noteaza Agerpres.

Banca Mondiala nu este atat de optimista

Banca Mondiala (BM) a inrautatit recent prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,6%, de la 2,8% cat estima la mijlocul anului trecut, in contextul unei reveniri lente la nivelul intregii regiuni, determinata de mentinerea factorilor care au limitat avansul PIB si anul trecut.

Pentru anul 2014, banca anticipeaza un avans al economiei Romaniei de 2,2%, fata de 3,4% la jumatatea anului trecut. In 2015, PIB ar urma sa urce cu 3%.

Prognoza Bancii Mondiale este usor mai pesimista decat cresterea economica vizata de Guvern pentru acest an.
Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere de 1,8%, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans de 2%, dupa ce anul trecut indicatorul a urcat cu 0,7%.

Ce putem face pentru a ridica potentialul de crestere?

Guvernul crede ca accelerarea reformelor structurale si mobilizarea rezervelor interne mari de eficienta vor ajuta economia romaneasca sa-si fructifice potentialul de crestere economica, estimat la 3% pe an. Astfel, potrivit programului de guvernare, se doreste obtinerea unui ritm mediu anual de crestere de 3% din PIB in perioada 2013-2016.

Economistul-sef al Bancii Mondiale (BM) in Romania, Catalin Pauna, a aratat ca este nevoie de un nou model de dezvoltare economica pe termen mediu si lung, intrucat nu mai exista conditiile economice intalnite in perioada de precriza. Astfel, trebuie facute eforturi pentru mobilizarea resurselor interne pentru dezvoltarea Romaniei.

Pe de alta parte, economistul Daniel Daianu sustine ca Romania are un potential de crestere economica diminuat serios pentru ca banii pentru cheltuielile publice sunt risipiti, in conditiile in care investitiile publice au una dintre cele mai mari ponderi in PIB la nivel european.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri