Sistemele informatice privind colectarea TVA si a accizelor, functionarea agentiilor de plati si interventii, punctele de inspectie la frontiera, siguranta alimentara, neutralizarea deseurilor de origine animala, siguranta alimentara sunt unele dintre problemele care ar putea fi marcate ca zone de ingrijorare maxima in Raportul de maine.
Sistemele informatice privind colectarea TVA si a accizelor au fost mentionate inca din raportul din octombrie 2005 ca fiind un motiv serios de ingrijorare si ca avand un calendar "extrem de strans" de punere in practica.

Insa potrivit unui proiect de raport al CE steguletul rosu se mentine, comenteaza Mediafax. Si presedintele Basescu a avertizat ca sistemul de calcul pentru urmarirea incasarii TVA este "singura mare problema" intrata in sarcina Ministerului de Finante si intarziata in mod "inexplicabil".

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a recunoscut la randul sau intarzierea in derularea proiectului, mentionand insa ca licitatia pentru desemnarea firmelor care vor implementa sistemele a fost organizata la scurt timp dupa numirea sa in functie, in toamna anului precedent.

Contractele pentru introducerea celor doua sisteme au fost semnate in luna martie cu firmele americane IBM si Oracle, desi licitatia s-a finalizat in luna decembrie a anului precedent.

Trebuie sa ne grabim

Delegatia Comisiei Europene in Romania a subliniat faptul ca autoritatile romane erau constiente de necesitatea unui asemenea proiect inca din 2002, dar guvernele care s-au succedat dupa 2002 si pana acum nu au acordat suficienta prioritate acestui aspect, potrivit agentiei citate. Ministerul, pe de alta parte, estimeaza, totusi, ca sistemele de calcul pentru urmarirea incasarii TVA si a accizelor vor functiona de la 1 ianuarie 2007, astfel ca intarzierea de circa trei luni va fi recuperata.
Trebuie subliniat ca intarzierea introducerii sistemelor ar putea determina activarea unei clauze specifice de salvgardare.

Agentiile de plati si IACS

Agentiile de Plati si Implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) pot figura si ele pe lista steguletelor rosii. Acest capitol era privit cu ingrijorare in octombrie 2005 iar lucrurile nu s-au schimbat semnificativ in acest moment.

Motivul principal este ca procesul se desfasoara destul de greoi, in principal la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), institutie prin intermediul careia se fac platile directe catre agricultori.
O alta problema tine de angajarea de personal calificat. Astfel din cele 5.000 de posturi pe care Agentia trebuie sa le aiba ocupate pana la sfarsitul anului, pana in prezent au fost angajate doar 3.600 persoane,
urmand sa fie organizat concurs in toamna pentru locurile disponibile.

Pe aceeasi pozitie se afla si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta Agentie SAPARD, care trebuie sa suplimenteze pana la sfarsitul anului personalul pana la 1.262 de salariati, de la cei 476 de angajati cati existau la sfarsitul anului trecut. Oficialii UE au declarat in repetate randuri ca ritmul este foarte lent in efectuarea platilor catre beneficiarii proiectelor SAPARD.

PIF-uri cu probleme

Conform declaratiei lui Ion Agafitei, presedinte ANSVASA, reiese ca au fost intarzieri si la construirea celor opt puncte de inspectie la frontiera (PIF).

Initial, finalizarea constructiilor trebuia sa aiba loc la data de 1 ianuarie 2006, insa termenul a fost prelungit pana la 30 iunie 2006, astfel incat unitatile sa devina functionale cu trei luni inainte de aderare.

Din diferite motive, licitatia privind executia lucrarilor a fost organizata abia in decembrie 2005, iar dosarul de licitatie pentru achizitionarea echipamentelor necesare, inaintat Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, este in curs de publicare.

Sistemul veterinar si siguranta alimentara, privite cu ingrijoare

Alte motive de ingrijorare sunt si in privinta masurilor de prevenire a encefalopatiilor spongiforme transmisibile, sistemului de colectare a cadavrelor, controlului bolilor la animale si a sanatatii publice in domeniul veterinar, la care s-ar adauga problemele din sectorul ecarisaj.
De asemenea neutralizarea deseurilor de origine animala ar constitui o zona de ingrijorare maxima si aceasta tot din cauza intarzierilor.
O alta problema indicata intr-un proiect de raport publicat de Reuters este siguranta alimentara, care ar putea fi sanctionata cu stegulet rosu.

Astfel, daca in octombrie, anul trecut, Romania avea 15 stegulete rosii, se spera ca ele sa se fi diminuat semnificativ, iar raportul sa evidentieze progresele pe care le-au realizat autoritatile romane in tot acest interval.
Daca problemele nu vor fi rezolvate pana la raportul din toamna atunci sectoarele indicate ar putea constitui obiectul unor clauze tehnice de salvgardare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri