Guvernul estimeaza un deficit bugetar pe cash de 2,3% din PIB pentru 2012 si de 2,1% pentru 2013, in timp ce deficitul bugetar in sistemul european de calcul ESA 95 este prognozat la 2,8% pentru 2012 si 2,4% in acest an, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru 2013-2015 revizuita, anunta Mediafax.
Prognoza pentru deficitul pe cash a fost modificata de la 2,2% din PIB la 2,3% pentru anul trecut, iar pentru acest an a crescut la 2,1%, de la 1,8% cat prevedea strategia bugetar fiscala anterioara. Pentru urmatorii doi ani, deficitul pe cash va cobori la 1,8% din PIB, prognoza fiind modificata de la 1,4%.

Documentul nu precizeaza daca deficitul preliminat pentru 2012 cuprinde si cheltuielile aferente PNDI. Potrivit intelegerii cu FMI, platile pe programul PNDI puteau fi realizate in limita a un miliard de euro, iar in cazul in care aceasta valoare a fost atinsa, atunci deficitul ar putea urca la circa 2,5% din PIB.

Totodata, Guvernul estimeaza un deficit bugetar in standard ESA 95 (unde deficitul nu se calculeaza pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) de 2,8% din PIB pentru anul 2012, in scadere de la 5,5% in 2011, iar pentru acest an ar urma sa ajunga la 2,4%, previziunea fiind modificata de la 2,2%.

Pentru 2014 si 2015, prognoza pentru deficitul bugetar pe ESA se situeaza la 2% din PIB, fata de strategia fiscal bugetara anuntata anterior, care prevedea un nivel de 1,2% pentru 2014 si 0,9% in 2015.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Catalin Doltu a anuntat marti, dupa ce a participat la reuniunea Consiliului Ecofin, la Bruxelles, ca autoritatile romane vor notifica Comisia Europeana pana la 1 aprilie ca deficitul calculat al Romaniei a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, daca valorile preliminare ale executiei bugetare se confirma, iar in mai-iunie Ecofin ar putea adopta decizia finala de abrogare a deficitului excesiv.

Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost
determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB. In consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern.

Comisia Europeana va analiza posibilitatea ca Romania sa aiba o tendinta clara pe termen mediu de a mentine deficitul sub limita de 3% din PIB, dupa care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv in Romania, iar in lunile mai - iunie s-ar putea adopta decizia finala in acest sens.

Totodata, Guvernul prognozeaza o crestere economica de 0,2% pe 2012, la un PIB estimat de 585,23 miliarde lei, nivel agreat de Fondul Monetar International, iar pentru 2014 si 2015 a redus previziunile de crestere, la 2,2 si 2,8%, fata de 3% si 3,3% cat anunta in urma cu o luna, in programul de guvernare. Cresterea economica convenita cu FMI pentru acest an este de 1,6% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri