Fondul Monetar International a agreat in principiu extinderea cu doua luni a acordului stand-by, a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor avute cu delegatia FMI.
Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie, scrie Mediafax.

Potrivit unor surse oficiale, intelegerea parafata in primavara anului 2011, si care urma sa fie incheiata in aprilie 2013, cand era programat ultima sedinta de evaluare in board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil in iulie.

"In iulie va veni o noua misiune, care va analiza stadiul intregului acord si se va negocia si noua intelegere", au spus sursele citate.
Practic, acordul va fi prelungit cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.

Sursele citate nu exclud ca noul acord sa fie practic aprobat de Consilul Director al FMI in luna septembrie, ceea ce ar insemna si inchiderea formala a intelegerii incepute in 2011. La fel ca in urma cu doi ani, autoritatile romane nu doresc nicio pauza intre cele doua acorduri.

Premierul Victor Ponta a confirmat, vineri, faptul ca a solicitat Fondului Monetar International extinderea cu doua luni a actualului acord, explicand ca a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfa si Transgaz.

"Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale si pentru a nu mai face totul in graba, ca la Oltchim. Se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza procedura de restructurare la Oltchim, e posibil sa avem discutii pentru o noua licitatie, se incepe procedura pentru CFR Marfa. Decizia apartine celor de la FMI. Daca finalizam cu bine acest acord, incepem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu crede ca Romania va putea incheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, avand in vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.

"Asa cum stau lucrurile acum, nu. Asa cum stau acum, nu, pentru ca din luna mai, anul trecut, practic, acordul nu a mai mers inainte, a ramas doar macrostabilitatea pe care a realizat-o guvernul Boc, in rest, procesele de restructurare, de modernizare, de reducere a aparatului bugetar s-au diminuat", a afirmat Basescu, intrebat daca el crede ca este posibila incheierea mai rapida a unui nou acord preventiv cu FMI.

Seful statului a subliniat ca Guvernul trebuie sa dea prioritate privatizarii Oltchim si CFR Marfa, dar si introducerii managementului privat in companiile de stat, care sunt restante ale vechiului acord.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa fie finalizat in primavara acestui an.

Fostul ministru de finante Florin Georgescu declara, in noiembrie, ca Guvernul intentioneaza sa negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde sa fie preluate unele dintre conditionalitatile nerealizate curprinse in actuala intelegere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri