Guvernul intentioneaza sa acorde un ajutor de stat de 20 de milioane de euro pentru Oltchim, iar ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va solicita impreuna cu investitorii "relevanti" de la combinat o intrevedere cu vicepresedintele CE Joaquin Almunia, pentru a-i prezenta propunerea autoritatilor, scrie Mediafax.
"Au avut loc discutii la Consiliul Concurentei, unde, in prezenta ministrului Varujan Vosganian, au fost trecute in revista procedurile si pasii de urmat pentru indeplinirea conditiilor cerute de catre Comisia Europeana in vederea acordarii unui ajutor de stat pentru Oltchim in valoare de 20 de milioane de euro. Ministrul Varujan Vosganian intentioneaza, impreuna cu reprezentanti ai investitorilor relevanti la Oltchim, sa se deplaseze la Comisia Europeana pentru a avea discutii pe acest subiect cu vicepresedintele CE, Joaquin Almunia. Avand in vedere importanta problematicii Oltchim - economica, sociala, regionala - solutia propusa de Ministerul Economiei ar putea urma calea Parlamentului, in vederea luarii unei decizii politice", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei

Vosganian a invitat vineri la sediul ministerului reprezentanti ai furnizorilor, actionarilor, sindicatelor, creditorilor, bancilor si administratorului judiciar pentru a le prezenta detalii privind intrarea in insolventa pentru privatizare si in vederea gasirii solutiilor pentru continuarea activitatii combinatului chimic.

Potrivit comunicatului, Wojciech Zaremba, reprezentantul Petro Carbo Chem SE (PCC SE), principalul actionar minoritar al Oltchim, a declarat ca sustine "in totalitate" solutia propusa de Ministerul Economiei, de intrare in insolventa a combinatului in vederea privatizarii.

In plus, PCC SE s-ar fi angajat sa furnizeze materia prima necesara functionarii combinatului si sa sprijine initiativa ministeriala, "inclusiv facand lobby la Bruxelles".

"Creditorii Oltchim, in special bancile comerciale, s-au declarat de acord pentru aceasta solutie, dorind sa fie parte la intregul proces de salvare a combinatului", se mai spune in comunicat.

Potrivit ministerului, avocatul Teodor Cuzino, reprezentant al companiei MFC, creditor la Oltchim, a mentionat ca aceasta companie ar putea deveni un investitor strategic in acest caz. MFC opereaza in sectoarele metalelor si mineralelor, chimicalelor si maselor plastice, a lemnului si a produselor din lemn si logisticii.
Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim, consortiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentata de Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring RPRL, reprezentata prin Niculaie Balan, a prezentat etapele cronologice ale procedurii de insolventa, astfel incat toate partile interesate sa fie informate in mod transparent cu privire la procedurile de urmat.

Privatizarea Oltchim se afla pe lista angajamentelor Guvernului incluse in scrisoarea de intentie convenita la inceputul acestei saptamani cu misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Oltchim a incheiat anul 2012 cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei. Printre creditori Oltchim se numara BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM si CFR Marfa.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a privatiza compania.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Statul nu a avansat inca un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri