Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat anul trecut, in comparatie cu anul 2011, crescand cu 106%, pana la o valoare estimata de 788 milioane de dolari, releva studiul M&A Barometer realizat de Ernst & Young Romania.

Barometru M&A

Desi numarul tranzactiilor efectuate a scazut usor in 2012 fata de anul precedent (114 tranzactii efectuate in 2012, fata de 120 in 2011), cresterea a fost asigurata de dublarea mediei tranzactiilor ale caror valori au fost facute publice.

„In ciuda situatiei macroeconomice si incertitudinilor politice din anul 2012, putem spune ca piata de fuziuni si achizitii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele cateva tranzactii reprezentative in sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile si real estate”, explica Florin Vasilica (foto), partener si director al departamentului de Asistenta in tranzactii in cadrul Ernst & Young Romania.

Investitiile au provenit in aceasta perioada din SUA (8 tranzactii), Franta (5 tranzactii), Cipru si Marea Britanie (fiecare cate 4 tranzactii), Germania si Canada (cate 3). Germania, principalul investitor in mod traditional, a fost inlocuita de SUA. De cealalta parte, nu s-a inregistrat nicio investitie romaneasca in afara granitelor (outbound), indicand faptul ca jucatorii locali sunt mai concentrati pe consolidarea afacerilor in tara. Cele mai atractive sectoare, in functie de valorile anuntate ale tranzactiilor, au fost real-estate-ul, retail-ul, productia, industria alimentara si energia si mineritul.

Cele mai mari tranzactii din 2012




„In 2012, s-a vazut o dinamica crescuta in piata de M&A care continua si in acest inceput de an. Aceasta dinamica va fi sustinuta de asteptata stabilitate politica si de reinceperea procesului de privatizare, precum si de tranzactiile asteptate in sectorul financiar si al energiei regenerabile. De aceea, cred ca 2013 va fi un an mai bun decat 2012”, a adaugat Florin Vasilica.

Potrivit Ernst&Young, anul 2012 a marcat si o crestere a numarului de tranzactii cu companii puternice, dar a continuat si tendinta conturata in 2010 si 2011, cand companiile aflate in insolventa sau in situatii dificile dominau tranzactiile locale. Daca luam in considerare si faptul ca in 2012 s-a incheiat cea mai mare tranzactie din ultimii doi ani - achizitia producatorului de ingrasaminte chimice Azomures de catre Ameropa Holding, putem spune ca increderea investitorilor in economia romaneasca s-a consolidat.

Ce investitori ne-au trecut pragul in 2012?

Daca in anul 2011 piata romaneasca de M&A a fost impartita in mod egal intre investitorii straini si cei locali, in 2012 investitorii straini au avut 54% din piata, fapt care indica un interes crescut al investitorilor straini in piata romaneasca, acestia monitorizand in continuare Romania in cautarea unor tinte atractive. Cu toate acestea, procentajul investitiilor de tip private equity in numarul tranzactiilor a scazut, de la 35% in 2011, la 18% in 2012. Acest indicator subliniaza dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante in Romania pe masura portofoliului lor, dar si concentrarea atentiei acestora asupra vanzarii companiilor de portofoliu detinute de mult timp.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri