Piata farmaceutica romaneasca s-a situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, in crestere cu 3,1% fata de 2011, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, care estimeaza pentru 2013 o posibila scadere a valorii in moneda europeana.
"Dificultatile din piata au inceput sa afecteze si cele mai puternice companii, iar prognoza ramane modesta la nivel de ansamblu pentru 2013, o crestere de 1,4% in lei insemnand probabil o scadere in euro sau dolari. Problema cea mai importanta nu este insa neaparat la nivelul companiilor, desi problemele companiilor s-au inmultit, ci la calitatea si disponibilitatea medicamentelor pentru pacienti, ca si a serviciilor medicale in general. Finantarea pietei prin claw-back nu este sustenabila, iar noile autoritati au dificila misiune de a gasi solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Petru Craciun, director general Cegedim Romania.

In lei, cresterea pentru anul trecut a fost de 8,3%, putin sub prognoza Cegedim de 8,9%, valoarea pietei atingand 11,71 miliarde lei.

"Reducerea ratei trimestriale de crestere de la 5,2% in trimestrul trei la 3,9% in trimestrul patru, combinata cu rata anuala de crestere de 8,3% in lei pentru intreg anul 2012, putin sub prognoza de 8,9%, arata clar tendinta de temperare a pietei farmaceutice, insa din cauza evolutiei constrangerilor si nu a nevoilor", a aratat Craciun.

Comparativ cu ritmurile de crestere din ultimele cinci trimestre, in ultimele trei luni din 2012 se remarca o stagnare in unitati (0,4%), o usoara crestere in zile de tratament (2,4%) si in valoare in lei (3,9%).

Potrivit Cegedim, piata are de suferit ca urmare a masurilor de scadere a sustinerii publice si de prelungire a termenelor de plata, numai o parte din pacienti putandu-se mentine la nivelul anterior de tratament.

Pe canale de distributie, ratele de crestere in euro au fost de 2,6% pentru farmacii (2,27 miliarde euro) si de 6,4% pentru spitale (356 milioane euro).

Pe segmente, valoarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta a fost cu 1,8% mai mare decat in 2011, de 1,89 miliarde euro, iar cea a produselor fara prescriptie a crescut cu 6,6%, la 375 milioane euro.

In ceea ce priveste topul principalelor zece corporatii, acesta este condus de compania Sanofi (inclusiv Zentiva si Sanofi-Pasteur) cu vanzari de 978,3 milioane lei si o cota de 8,4%, urmata de Hoffmann La Roche, cu 884,9 milioane lei si 7,6% din piata, si Novartis, cu 747,5 milioane lei si o cota de 6,4% din piata.

Clasamentul primilor zece jucatori este completat de GlaxoSmithKline, Servier, Pfizer (inclusiv Wyeth), AstraZeneca, Merck & Co, Ranbaxy si Abbott, cu cote de piata cuprinse intre 5,4 si 3,4%.

In esalonul 11-20 se regasesc, in ordine, Antibiotice Iasi, KRKA, Johnson&Johnson, Teva, Bristol Myers Squibb, Menarini, Bayer, Labormed, Eli Lilly si Gedeon Richter, care au cote de piata cuprinse intre 2,5 si 1,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri