Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca Romania ar fi avut nevoie de alocari mai mari de fonduri europene pentru dezvoltare rurala, in exercitiul bugetar 2014-2020, spunand ca, fata de perioada 2007-2013, este o scadere a fondurilor alocate de peste un miliard de euro.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Pitesti, ca in perioada urmatoare Romania va avea mai putini bani pentru a intari competitivitatea agricultorilor si fermierilor din Romania.

"As fi fost ceva mai multumit daca Romania ar fi avut un sprijin mai mare si pe zona de dezvoltare rurala, pentru ca au fost foarte importante fondurile care au fost alocate in perioada 2007-20013. S-au modernizat foarte multe exploatatii agricole, s-au cheltuit, spre deosebire de celelalte sectoare, pana in momentul de fata, peste 50% din fondurile avute la dispozitie. Deci Romania a demonstrat ca are capacitatea de a atrage fonduri europene pe dezvoltare rurala, de a face investitii si de a oferi competitivitate sectorului agricol din Romania. (...) In perioada urmatoare vom avea mai putini bani pentru a intari competitivitatea agricultorilor, fermierilor din Romania. De asemenea, pe zona de dezvoltare a mediului rural, acolo unde decalajele sunt foarte mari, cred ca am fi avut un potential mai mare de a recupera acest decalaj daca am fi pastrat alocarea propusa de Comisia Europeana", a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, Romania a obtinut, pentru exercitiu bugetar 2014-2020, 17,5 miliarde de euro pentru plati directe si investitii in agricultura si mediul rural, fata de 21 de miliarde de euro, cat a fost initial propunerea Comisiei Europene si 13,8 miliarde de euro, cat a fost alocarea in perioada 2007-2013.

"Daca in perioada 2007-2013 Romania a avut 8,2 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala si agricultura, deci investitii in fermele agricole si in dezvoltarea satului romanesc, rezultatul final pe care il avem pentru 2014-2020 este de 7,1 miliarde de euro. Deci o scadere de mai bine de un miliard de euro, generata de scaderile care s-au facut la nivelul tuturor statelor membre. Propunerea Comisiei Europene era aceeasi ca in aceasta perioada", a spus Daniel Constantin.

In ceea ce priveste subventiile acordate agricultorilor, suma alocata pe hectar va creste, pana in 2020, de la 119 euro la 196 de euro, desi initial acest prag ar fi trebuit sa fie atins cu doi ani mai devreme.

"Daca in 2012 au primit 119 euro pe hectar contributie europeana, vor creste gradual pana in 2020 la 196 de euro. Aici intram si cu acel proces de convergenta de care s-a vorbit mult. Initial trebuia sa ajungem la 196 de euro pe hectar in anul 2018, dar procesul de convergenta s-a prelungit de la patru ani la sase ani", a adaugat ministrul Agriculturii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri