Romania a obtinut maximul posibil la alocarile pentru Coeziune din bugetul UE 2014-2020, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu, sustinand ca "nu este usor sa obtii ceva cand te contrazic realitatile de la tine de acasa", transmite Mediafax.
"Romania a obtinut maxim ce se putea obtine in ceea ce priveste fondurile de coeziune. Bugetul UE pentru exercitiul 2014-2020 este mai mic cu 37 de miliarde decat bugetul aflat acum in executie, ideea initiala a fost inghetarea la nivelele pe care le aveam, de aceea s-a si introdus in concluziile Consiliului, urmare a presiunilor unor tari, dintre care cea mai vocala a fost Romania, sa se permita totusi o crestere fata de ceea ce am avut. Si asta ne-a adus doua miliarde fata de ceea ce am avut", a spus presedinteke Traian Basescu.

El a mai spus ca au existat "greutati enorme in a convinge ca putem cheltui cu doua miliarde mai mult datorita nivelului foarte scazut din ultimii cinci ani, de la inceputul exercitiului bugetar curent".

"Nu este usor sa obtii ceva cand te contrazic realitatile de la tine de acasa", a adaugat presedintele.

"Pentru ca toate procentele nu spun foarte mult, Romania a primit de la CE in baza facturilor confirmate 2,2 miliarde de euro din 19,8 miliarde (pe Coeziune n.r.) si mai avem facturi depuse pana la suma de 2,8 miliarde de euro.Deci 2,2 miliarde ne-au fost depuse deja, ar mai fi 600 de milioane de euro facturi in verificare", a mai detaliat presedintele Basescu.

Pentru bugetul urmator al UE, Romania are in plus 6 miliarde de euro


Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca Romania va beneficia de 6 miliarde de euro in plus pentru exercitiul financiar european 2014- 2020, fata de cel precedent, cu o crestere de 10 la suta pe fonduri de coeziune si de 27 la suta pentru Politica Agricola Comuna.

"Pentru bugetul urmator Romania are in plus 6 miliarde de euro fata de bugetul precedent, aflat acum in executie.Avem o crestere de 10% pe fonduri de coeziune si o crestere de 27% de procente pe fondurile destinate PAC si m-as opri putin asupra acestui aspect. Aici avem un total de 4,7 miliarde in plus pentru plati directe, ceea ce ii va ajuta foarte mult pe fermieri sa isi plateasca costurile pentru asigurarea recoltelor de care Romania are nevoie. Cu buget pentru Coeziune, PAC si suma alocata pentru tineret si ajutorul celor saraci din mediul rural cu un buget de 39,9 miliarde si cu o contributie de 8,9 miliarde, Romania este un beneficiar net de fonduri europene, cu o valoare de 31 miliarde de euro", a detaliat presedintele Basescu.

Presedintele a multumit "statelor donatoare, statelor net donatoare, fie ca vorbim de Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda, Austria, Luxemburg".

"Sunt state datorita carora noi putem primi un buget important pentru propria noastra dezvoltare, in asa fel incat sa reducem decalajele fata de statele dezvoltate.Vreau sa ne fie foarte clar, acesti bani provind din taxele si contributiile cetatenilor din Germania, Franta, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Suedia, Luxemburg si altele. Sa stiti ca nu ii tipareste UE sau Comisia Europeana", a remarcat presedintele.

Presedintele a precizat ca trebuie luat nota de faptul ca "Uniunea functioneaza pe principiul solidaritatii si cetatenii din statele net contributoare sunt solidari cu interesele Romaniei, cetatenii romani, ca si noi sa ne dezvoltam mai rapid decat ne permit propriile resurse".

" In mod categoric este greu de presupus ca Romania ar fi putut sa adauge in fiecare an din 2014-2020 inca 5 miliarde de euro cu ocazia fiecarui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta.Ar fi pacat sa tratam acest lucru cu indarjire politica, cu lipsa de respect si, daca vreti, lipsa de responsabilitate", a mai declarat presedintele Basescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri