Cresterea economica din 2004 a fost de 8,3 la suta, arata calculele finale ale Institutului National de Statistica. In urma acestei cresteri, produsul intern brut al Romaniei a ajuns la 58,9 miliarde euro - calculat la un curs mediu anual de 40.535 lei pentru un euro. Potrivit datelor INS, performanta, catalogata drept cea mai buna a Romaniei de dupa '89, - s-a realizat in principal pe seama unui an agricol bun si a constructiilor. La sfarsitul lui 2004, dupa ce a tras linie, INS a calculat o crestere de 22 la suta in agricultura si de 9 la suta in constructii. Insa analistii economici nu sunt impresionati de aceasta crestere economica. "Nu este vorba de o crestere sustenabila.

Ci mai degraba de una conjuncturala, legata de rezultatele din agricultura", ne-a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro. Si analistul Matei Paun, de la BAC Consulting, este de aceeasi parere. "In 2005, cresterea economica va fi buna, dar nu la nivelul de anul trecut. O cifra de 5 sau putin peste 5 la suta mi se pare plauzibila", spune Paun. In ce priveste cresterea economica pentru anul curent, analistii economici sustin ca exista sectoare unde se vor inregistra evolutii favorabile si sectoare unde lucrurile vor merge mai prost decat in anii trecuti. Agricultura este domeniul cu cele mai multe semne de intrebare. "In agricultura, rezultatele depind foarte mult de conditiile meteo, mai ales ca nu se practica asigurarile - care ar putea da mai multa stabilitate rezultatelor din acest sector", sustine Paun.

"Rezultatele din agricultura sunt volatile. Mai ales ca, din punct de vedere tehnic, Romania este cu mult in urma UE", argumenteaza si Radu Craciun. Alt sector unde nu se vor inregistra rezultate foarte bune este cel al exporturilor. "E momentul in care exporturile nu mai au rolul determinant pe care l-au avut in anii 2000-2003, cand reprezentau principalul motor al cresterii economice. Consumul joaca acum un rol important", sustine Radu Craciun. Si Matei Paun este de parere ca exportul, mai ales cel de textile si pielarie, se va plafona in perioada urmatoare, pe seama aprecierii leului. In schimb, analistii sustin ca exista suficient de multe domenii care sa impinga economia inainte, compensand eventualele evolutii nefavorabile. "Ne asteptam ca o serie de investitii straine din ultimii ani sa ajunga la capacitate de functionare si sa aiba contributii importante la PIB. Un exemplu elocvent este Dacia, dar nu e singurul. Si in zona serviciilor - de exemplu software-ul sau turismul - exista potential de crestere foarte mare", explica Radu Craciun.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri