Romanilor le-ar lua aproape 350 de ani pentru a face primul milion de dolari, daca ar economisi lunar tot venitul mediu pe gospodarie inainte de taxe (la cursurile de schimb ale pietii) si aproximativ 200 de ani in functie de paritatea puterii de cumparare.
In topul alcatuit de revista The Economist, pe baza datelor Eurostat, OCDE, Bancii Mondiale si a Biroului pentru Statistica Muncii, Romania se afla pe ultimul loc, fiind precedata de Mexic, unde unei persoane i-ar lua peste 300 de ani sa devina milionara, la cursurile de schimb ale pietii, si 200 de ani raportat la paritatea puterii de cumparare.

Evident, pe primul loc in acest clasament se afla Statele Unite ale Americii, unde un american cu un venit mediu pe gospodarie inainte de taxe, in cazul in care l-ar economisi pe tot, ar ajunge milionar in 25 de ani.

Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, a devenit in 2012 cel mai bogat roman, prezent in topul Forbes 500 miliardari cu o avere estimata la 1-1,1 miliarde euro, in crestere cu 100 milioane euro fata de editia precedenta.

Locul doi este ocupat, ca si in editia precedenta, de omul de afaceri de origine romana, stabilit la Londra, Frank Timis, care controleaza afacerea African Minerals, cu operatiuni in Africa. Totusi, averea lui Timis a scazut fata de editia anterioara cu 300-350 milioane de euro si a ajuns la 900-950 milioane de euro.

Averile cumulate ale miliardarilor din Topul Forbes se ridica la 21,5 miliarde de euro in 2012, in scadere puternica fata de 2011, cand averile totalizau 35 miliarde de euro

Potrivit unui studiu al firmei de cercetare Wealth-X, numarul superbogatilor din Romania, cu o avere de peste 30 milioane dolari, s-a mentinut constant in intervalul august 2011-iulie 2012, la 125, insa valoarea averilor cumulate a coborat cu 8,4%, de la 15 miliarde dolari la 14 miliarde dolari.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia se situeaza cel mai sus in top, pe 13, cu 775 de superbogati, cu avere totala de 90 de miliarde de dolari, Grecia pe 20, cu 455 de persoane a caror avere se ridica la 50 de miliarde de dolari, urmata de Ucraina (19), cu 480 de persoane si 55 miliarde de dolari, si Ungaria (locul 22), cu 365 persoane cu avere de 40 de miliarde de dolari.

Croatia si Cehia ocupa impreuna locurile 23 si 24, la egalitate cu cate 260 de superbogati si averi cumulate de cate 30 de miliarde de dolari.

In urma Romaniei se afla Serbia (locul 29), cu 90 de persoane cu 11 miliarde de dolari, Moldova (33), cu 75 de persoane si 8 miliarde de dolari, si Slovenia (34), cu 70 superbogati si 8 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri