Fie ca analizam performanta economica in perioada Cabinetului Mihai Razvan Ungureanu sau cea obtinuta de cele doua Guverne Ponta avem o constanta: cresterea anemica. Datele publicate de INS pentru trimestrul patru confirma o realitate sumbra: economia romaneasca a inregistrat o crestere marginala, de doar 0,1% pe serie ajustata sezonier, evitand astfel "la mustata" recesiunea.
Daca in primul trimestru de anul trecut, perioada care a inclus cabinetul Boc si, din februarie, Executivul condus de Razvan Ungureanu, economia a avansat cu 0,8% fata de trimestrul similar din 2011, in serie ajustata sezonier, ultimul trimestru din 2012, sub mandatul lui Victor Ponta, a adus o crestere a PIB cu doar 0,1%.

Cel mai bun trimestru din 2012 a fost T2, cu un avans de 1,3% fata de echivalentul din 2011, in timp ce al treilea trimestru a fost unul de contractie, cu 0,3%.

Niciun guvern nu a reusit practic sa scoata economia din zona cresterii suboptime, existand riscul consemnat si de FMI ca performanta slaba sa continue inca cativa ani, daca nu vor fi implementate reforme structurale si nu vor fi accesati mai multi bani europeni.

Surprinzator insa, Romania se afla in partea superioara a clasamentului UE, dupa rezultatele din T4, multe economii mari din zona euro inregistrand contractii importante.

Vom reusi sa ne ducem spre 2% anul acesta?

Desi informatiile detaliate cu privire la cresterea economica vor fi publicate in martie, economistul RBS Bank, Florentina Cozmanca, crede ca agricultura a continuat sa aiba o contributie negativa asupra PIB in trimestrul IV, dar mai putin decat in trimestrul al treilea.

"In acelasi timp, datele lunare publicate de INS au indicat ca numarul autorizatiilor de constructii a suferit o contractie importanta in T4, mai ales din cauza scaderii numarului de constructii civile. In acelasi timp, deteriorarea cererii externe din partea zonei euro va avea un impact negativ asupra exporturilor si implicit asupra productiei industriale", a precizat Cozmanca.

Ea precizeaza ca RBS isi mentine scenariul de baza pentru 2013, adica o crestere economica de 2% din PIB, cu toate ca balanta riscurilor se inclina inspre o ajustare in jos a prognozei.

Nici FMI nu era prea optimist cu privire la cresterea pentru 2012 si, mai mult, avertiza ca economia Romaniei ar putea amorti sau cel putin cresterea va fi limitata pana in 2016.

“Avand in vedere situatia actuala suntem convinsi ca economia va ramane la nivel scazut, iar cresterea va urca la 3% in 2016. Daca se vor adopta reforme structurale cresterea va fi mai mare. Cresterea este relativ slaba, deoarece, dupa criza, economia are nevoie de timp pentru a-si reveni. Economia nu a performat mai bine si din cauza mediului extern, dar si a vremii din 2012. De asemenea, implementarea reformelor si absorbtia fondurilor europene nu a fost atat de rapida cum am planificat”, mentiona Erik de Vrijer, la finalul misiunii FMI.

Estimarile economistilor ajunsesera, insa, inca din toamna la un numitor comun, adica stagnarea.

De asemenea, o analiza Wall-Street.ro avertizeaza ca, daca luam in calcul cei cinci ani de la inceputul crizei, putem spune ca economia romaneasca risca sa stea in letargie cel putin 8 ani, timp in care vom performa sub potential si vor aparea si efecte in plan social pe termen lung.

Productia industriala pare sa contrazica datele INS

Potrivit economistului Florin Citu, productia industriala este indicatorul care dovedeste ca 2012 ar fi trebuit sa fie un an de recesiune, iar cresterea economica anuntata de INS in trimestrul IV din 2012 este surprinzatoare.

"Am avut mereu dubii in ceea ce priveste datele INS dar niciodata nu le-am contestat. De aceasta data nu pot sa cred aceasta cifra. Unul din motive este prezentat in graficul de mai jos: dinamica anuala a productiei industriale (serie ajustata). Tot anul 2012 rata de crestere a acestui sector a scazut, iar in ultimul trimestru a fost negativa. Mult mai important, aceasta serie de timp a fost mult mai putin ajustata decat cea pentru PIB, asa ca pana avem data finala pentru 2012 eu cred ca a fost un an de recesiune" a explicat Citu pe blogul personal, aducand in sprijinul afirmatiei si graficul de mai jos.


Cum arata radiografia economiei romanesti in urma datelor publicate de INS pe luna decembrie 2012.

1. Credeti ca vom reusi in acest an sa ne apropiem de o crestere economica de 2% din PIB?

2. Aveti incredere in datele INS cu privire la evolutia economiei romanesti in T4 de anul trecut?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri