De la 1 ianuarie 2007, dupa ce va elimina impozitul pe venitul microintreprinderilor, statul va pierde venituri bugetare de aproape 30 de milioane de euro. Desi Ministerul Finantelor a scos din proiectul de Cod fiscal pe anul viitor impozitul redus, de 3%, pe cifra de afaceri a microfirmelor, n-a realizat nici macar un studiu de impact al acestei modificari. Agentia de stat pentru IMM-uri crede in schimb ca zeci de mii de astfel de firme vor da faliment din aceasta cauza.
In plus, desfiintarea impozitului redus pe venitul microfirmelor nu este o cerinta impusa de UE, asa cum au lasat sa se inteleaga tot timpul autoritatile.

Microintreprinderile vor deveni o amintire de la 1 ianuarie. Pierderea va fi o mie de miliarde de lei si citeva zeci de mii de firme falimentare. De la aceasta data microfirmele vor plati impozit pe profit de 16% si nu vor mai avea posibilitatea sa opteze intre impozitarea profitului sau a cifrei de afaceri, potrivit variantei finale de modificare a Codului fiscal.

Microintreprinderile beneficiaza in prezent de cea mai redusa cota de impunere a veniturilor. Numai anul acesta, firmele din aceasta categorie mai au posibilitatea sa aleaga intre doua variante - impozitarea cu 16% a profitului sau impozitarea cu 3% a cifrei de afaceri. Pina anul trecut, aceste firme plateau impozit de 1,5% pe cifra de afaceri.

Statul pierde peste 28 de milioane de euro

Masura va afecta atit bugetul-stat, recunoaste Ministerul Finantelor, cit si mediul de afaceri, spun reprezentantii acestuia. Introducerea microintreprinderilor in rindul platitorilor de impozit pe profit va aduce in plus bugetului 213 milioane de lei, dar renuntarea la impozitul pe venit care era platit de acestea va crea o pierdere de 314 milioane de lei. Deci bilantul inteleptei masuri a Ministerului Finantelor va fi o pierdere de 100 de milioane de lei, peste 28 de milioane de euro.

Creste iar birocratia

Daca in prezent un contabil putea tine socotelile la 20 de firme, cum tinerea registrelor la microintreprinderi era simpla, acest lucru nu va mai fi posibil, deoarece contabilitatea noilor firme va fi mai dificila, spune Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania. Efectele concrete asupra acestora vor fi semnificative si dramatice, avertizeaza acesta.

In Romania sint inregistrate in prezent 423.690 de microintreprinderi, respectiv peste 83% din numarul total al firmelor din Romania. Micile firme din comert si servicii, cu rate mici ale profitului, vor fi primele si cele mai afectate, estimeaza Chirovici.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5305&art=12815&cHash=4b7e2d7d12

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri