Procedurile de stabilire a pretului de oferta propus la vanzarea societatilor comerciale vor fi modificate de Guvern.

Acesta va introduce noi reguli de calcul aplicate in functie de numarul de actiuni detinute de stat si de situatia pe Bursa a societatilor, declara Mediafax.

Pretul de pornire al licitatiei sau pretul inclus in ordinul de vanzare afisat pe piata, in cazul vanzarii prin licitatii electronice pe pietele de capital, este stabilit de pretul de oferta propus de stat in oferta de vanzare sau in prospectul de oferta publica.

Regula de stabilire a pretului de oferta va fi modificata prin noi proceduri care vor tine cont atat de tranzactionarea pe Bursa a actiunilor societatii, cat si de numarul actiunilor detinute de stat.

Societatile inchise sau retrase de la tranzactionare, la care statul detine mai mult de 33%, vor avea un pret de oferta egal cu cea mai mare dintre valorile calculate pe baza datelor financiare comunicate de administratorii societatii comerciale si a valorii nominale a actiunilor, iar cele la care statul detine maximum 33% vor avea un pret de oferta egal cu cea mai mare dintre valorile calculate pe baza mediei cotatiilor din ultimele 12 luni calendaristice si a valorii nominale a actiunilor. In cazul societatilor tranzactionate, la care statul detine cel mult 33%, pretul de oferta va fi egal cu cea mai mare dintre valorile calculate pe baza mediei cotatiilor din ultimele 12 luni calendaristice si a valorii nominale a actiunilor.

Pretul de pornire al licitatiei nu va mai fi mai mic, mai mare sau egal cu valoarea contabila a activului, el fiind acum egal cu valoarea contabila a activului. Limita minima a actiunilor care pot fi vandute de stat prin licitatie electronica pe piata de capital va fi de 5% comparativ cu 10% din capitalul social al unei societati comerciale, cat era admis pana in prezent.

Pentru participarea la negocierile cu statul pentru preluarea unei societati comerciale, potentialii cumparatori vor avea dreptul sa prezinte scrisori de bonitate financiara eliberate inclusiv de o banca straina cu reprezentanta in Romania sau de o banca straina care are relatii cu o societate bancara romana, si nu eliberate doar de o societate bancara romana, ca in prezent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri