Comisia Europeana (CE) estimeaza o inflatie anuala medie de 4,6% pentru Romania in acest an, pe fondul impactului liberalizarii preturilor la energie si cresterii preturilor la alimente in prima jumatate a anului, informeaza Mediafax.
Inflatia ar putea urca peste estimari in cazul unei eventuale deprecieri a leului sau unor cresteri neasteptate ale preturilor internationale la marfuri, noteaza CE in prognoza economica de iarna.

Pe de alta parte, o revenire economica mai slaba decat se anticipeaza ar avea efecte dezinflationiste.

In contextul dereglementarii pietei energiei, cresterea tarifelor va influenta in sens ascendent inflatia in urmatoarea perioada, in timp ce preturile alimentelor vor avea de asemenea un impact important in primul semestru din acest an, din cauza efectului negativ de baza.

Astfel, CE anticipeaza ca inflatia anuala medie din Romania se va plasa la 4,6% in acest an, urmand sa scada la 3,3% in 2014.

In prognoza de toamna, Comisia estima o inflatie de 4,9% pentru 2013 si 3,3% pentru anul viitor.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cresterea medie a preturilor in perioada ianuarie - decembrie 2012 fata de cele 12 luni precedente, determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, este 3,4%.

Rata inflatiei a fost in luna ianuarie de 5,97%, pe baza indicelui preturilor de consum raportat la ianuarie 2012.

BNR tinteste o inflatie de 2,5% plus/minus un punct procentual pentru intervalul ianuarie-decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri