Bancile si societatile de asigurari sunt companiile europene cu cea mai mare rentabilitate a investitiei in proprii angajati, conform studiului Saratoga al companiei de consultanta Pricewaterhouse Coopers, prezentat de specialistii reprezentantei din Romania.

Potrivit studiului, bancile au o rentabilitate a investitiei in capitalul uman de 2,05, ceea ce inseamna ca fiecare euro investit in salariile angajatilor aduce 2,05 euro (rata rentabilitatii de 5 la suta), in timp ce la societatile de asigurari nivelul este de 2,04.

Companiile europene inregistreaza o rentabilitate medie a capitalului uman de 1,14 (14 la suta), firmele din industrie - 1,13 (13 la suta), IT si electronica - 1,09 (noua la suta), iar telecomunicatiile - 1,08 (opt la suta). In Europa Centrala si de Est, rentabilitatea investitiei in angajati este in medie de 36 la suta, in timp ce in Europa de Vest este de 35 la suta, iar in SUA de 48 la suta.

Raportul Saratoga a inclus 14.000 de companii europene, de stat si private, din sectoarele principale de activitate, din care 44,9 la suta din Marea Britanie, 28,8 la suta din Europa de Vest, 5,1 la suta din Europa Centrala si de Est, aproape un sfert fiind multinationale.

Firmele europene au in medie un specialist de resurse umane la 87 de angajati

Datele au fost colectate in perioada ianuarie 2004 - iulie 2005. Firmele europene au in medie un specialist de resurse umane la 87 de angajati, cele mai preocupate in acest domeniu fiind companiile de telecomunicatii (un specialist RU la 77 angajati) si bancile (un specialist RU la 80 de angajati), a declarat Oana Munteanu, consultant pentru servicii de resurse umane la PWC Romania. In Europa Centrala si de Est, media este de un specialist de resurse umane la 91 de angajati, iar in Europa de Vest 1/87.

Bancile si companiile de telecomunicatii investesc cel mai mult in resurse umane, costurile departamentului de profil fiind in medie de 1.236 euro/om/an la firmele de telecomunicatii si de 984 euro/om/an la banci, fata de o medie pe ansamblul firmelor analizate de 716 euro/om/an, costuri mai mici fiind inregistrate in industrie si retail.
In Europa Centrala si de Est, costurile departamentului de resurse umane al unei companii sunt de 355 euro/om/an, mai putin de jumatate din cele ale unei companii din vest - 748 euro/om/an, potrivit Rompres.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri