Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei sa retraga proiectul privind protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati, conform textului, si sa clarifice acest subiect, precum si sa identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului.
Intr-un comunicat transmis in legatura cu informatiile privind "un asa-zis program de disponibilizari in 16 companii de stat din energie", Guvernul a transmis ca documentul nu a fost discutat si nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect sustinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevazute in OUG 116 din 2006, scrie Mediafax.

"Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului si nu este sustinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa retraga acest proiect de pe site-ul ministerului si sa clarifice acest subiect, precum si sa identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului", informeaza Executivul.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Guvern, ca este autorizat sa declare doar ca Executivul prelungeste o serie de termene si nu va efectua "disponibilizari ample" de personal in companii de stat, dar a precizat ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca anul 2013 "va fi diferit".

El a aratat ca proiectul pregatit prelungeste o serie de termene aprobate in 2006 si extinse ulterior, in 2009, pentru protectia sociala a angajatilor disponibilizati. Ministrul a amintit in acelasi timp ca fiecare caz de restructurare va presupune o hotarare de guvern.

Intrebat de jurnalisti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanta de urgenta daca Guvernul nu are de gand sa concedieze angajati din companiile de stat, ministrul a afirmat: "Daca eu vin in fata dumneavoastra, avand un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, sa va spun ca nu dorim sa concediem pe nimeni pana in 2018, m-ati crede ? Daca eu am sa va raspund ca nu am de gand, din punct de vedere logic m-ati crede? Eu spun ca viata economica este intr-o continua evolutie si ca avem cateva exemple concrete, care tin de restructurarea domeniului minier, unde exista cateva mine care urmeaza sa disponibilizeze".

Intrebat de ce expresia din textul ordonantei este, la modul categoric, "angajatii ce urmeaza sa fie disponibilizati" si nu "care pot fi disponibilizati", Vosganian a spus ca el crede ca intr-un text de lege care se respecta "indicativul prezent" este formula cea mai lamuritoare in a preciza limitele unui act normativ.

"Nu as vrea sa se creada din faptul ca acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» ca toate persoanele care lucreaza in acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizarii", a adaugat Vosganian.

El a precizat ca tot ce poate spune acum, fiind autorizat in acest sens, este sa declare ca Guvernul nu are in vedere in acest moment disponibilizarile ample de personal "sugerate de presa".

Ministrul a adaugat insa ca cele 15 companii din anexa ordonantei sunt implicate intr-un proces de restructurare care, in unele cazuri, va conduce la disponibilizari.

Intrebat de jurnalisti care este urgenta pentru care Guvernul aproba sistemul de protectie sociala prin ordonanta de urgenta, ministrul a raspuns doar ca termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.

"Eu nu am spus ca nu concediem pe nimeni, tot asa cum nu am spus ca facem concedieri masive. In orice domeniu de activitate exista intrari si iesiri. Cata vreme in acest moment nu exista initiata nicio hotarare de guvern pentru disponibilizari, eu nu sunt autorizat sa spun ca vor fi disponibilizari", a spus Vosganian.

Intrebat daca exista posibilitatea ca aceste concedieri sa fie efectuate pana la sfarsitul acestui an, Vosganian a raspuns: "Nu cred ca a existat vreun an, din 1990 incoace, sa nu existe si disponibilizari in sectorul de stat. Nu as vrea sa credeti ca anul acesta va fi diferit, dimpotriva. Pentru a nu fi diferit si a exista protectie in cazul disponibilizarilor, am dat aceasta ordonanta de urgenta".

Intrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat ca nu are cunostinta de un astfel de proiect de ordonanta, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus ca textul era unul de dezbatere, nu a "iesit" din Ministerul Economiei si nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel ca urma sa fie depus pe masa premierului dupa ce si ceilalti initiatori isi exprimau acceptul. El a aratat totodata ca a fost contactat de Ponta dupa ce informatia a fost publicata.

Sistemul de protectie sociala a angajatilor din companii de stat incluse intr-un proces de restructurare a fost reglementat in 2006 si extins ulterior, in 2009, dar nu fara motiv, ci deoarece Guvernul a pregatit atunci o noua lista de concedieri, iar pentru acordarea platilor compensatorii era nevoie de un cadrul legal. In proiectul de ordonanta de urgenta al Cabinetului actual este prevazut in mod clar ca prin hotarare a Guvernului vor fi stabilite societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati "ce urmeaza sa fie disponibilizati".

In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta se arata ca prin Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020 si acordurile de intelegere cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeanã din anul 2011- 2012, Guvernul s-a obligat sa rezolve deficientele constatate la unele intreprinderi de stat prin masuri care sa conduca la restructurarea economico-financiara a acestora si la eliminarea pierderilor si eficientizarea pe termen lung a activitatii, in baza carora se deruleaza sau se vor derula programe de restructurare a companiilor de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei.

"Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecarei companii/societati nationale si societati comerciale din industria miniera, rezultat al reevaluarii fiecarei strategii de dezvoltare, au conturat perimetrele miniere de perspectiva, precum si cele ce urmeaza a fi inchise. Drept urmare, fiecare operator economic va intocmi un program de restructurare prin care va stabili numarul de salariati ce urmeaza a fi disponibilizati in perioada 2013-2018 si care vor beneficia de prevederile Ordonantei de urgenta privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul prezentei ordonante de urgenta consta in reorganizarea activitatii societatilor comerciale si, de asemenea, a unui pret competitiv al energiei electrice si termice, care presupune disponibilizarea unui numar de salariati care vor beneficia de prevederile sale", se arata in document.

Ministerul Economiei a prezentat public proiectul de ordonanta care prevede inceperea unui program de concediere in companii de stat din sectorul energetic, program care va fi aplicat din acest an si pana in 2018,eliminand SN Carbunelui Ploiesti de pe lista unitatilor care vor efectua disponiblizari.

Lista prezentata miercuri dupa-amiaza de minister contine 15 companii care au/vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate pana in anul 2018, fara ca Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti sa mai figureze pe lista.

Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmand sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare. Pe lista aparea si SN Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale.

Pe aceeasi lista apar in continuare Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationala de Inchidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationala a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Societatea Nationala a Huilei Petrosani, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Baita Stei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Electrica, cu filialele sale, si Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

In document este introdusa si o lista a companiilor care pot angaja salariati concediati colectiv, dar numai la activitati de conservare, inchidere, ecologizare si monitorizare postinchidere a minelor. Pe aceasta lista figureaza Minvest Deva, Societatea Nationala de Inchidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Nationala a Uraniului Bucuresti, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii Bucuresti, Cuprun Min Abrud, Baita Stei.

Persoanele concediate vor primi indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati. Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Pot beneficia de plati compensatorii numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu cel putin 36 luni inainte de data concedierii. Beneficiaza de protectie sociala si persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societati daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile de la care au fost preluate, in perioada prevazuta, si cele care au fost preluate de societatile rezultate in urma divizarii sau a altor forme de reorganizare a societatilor, dar din nou daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile supuse divizarii sau altor forme de reorganizare in perioada prevazuta.

Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plati compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectiva, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementata concedierea colectiva.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri dimineata, ca restructurarea companiilor de stat, ca si a celor private, este intotodeauna necesara pentru a se adapta pietei si situatiei financiare, dar procedurile, existente in toata Europa, nu incep de maine-poimaine si a precizat ca vor ramane si societati subventionate.

El a raspuns astfel la solicitarea presei de a comenta informatia conform careia Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic.

"Unde ati vazut stirea asta? Nu este niciun proiect de ordonanta de urgenta pe ordinea de zi. Eu nu am vazut documentul. Nu cunosc acest lucru si o sa-i intreb pe ministri. Am vazut si eu stirea, este vorba pana in 2018. Nu a fost prezentata in Guvern o asemenea strategie. Eu cred mai degraba ca este o stire asa, sa mai bage niste panica", a spus Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri