Autoritatile romane nu au primit toate datele de la oficialii eleni privind etichetarea gresita a unor produse de carne din Romania, astfel ca nu au putut avansa in ancheta, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, adaugand insa ca nu crede ca frauda a fost comisa in Romania, dar si ca probabil sunt state membre care "nu au interesul" sa demonstreze cat mai repede ca pe teritoriul lor s-a produs aceasta frauda, scrie Mediafax.
"Am impresia ca s-a ramas cu imaginea publica ca in Romania acea societate ar fi facut frauda respectiva, ca ar fi schimbat eticheta. Vreau sa spun ca, de la momentul anuntului public, am facut eforturi, am transmis scrisori omologului meu din Grecia, dar nu s-au primit toate datele si, ca atare, nu am putut avansa foarte tare in aceasta ancheta, dar din ce am vazut nu cred ca exista posibilitatea ca frauda sa se fi produs in Romania. Se pare ca sunt doua societati din Grecia si una din Bulgaria, exista situatii in care o parte din produsele din Romania au mers in Grecia, altele, in Bulgaria si se pare ca este acelasi proprietar", a spus Constantin.

El a aratat ca trebuie intensificate si actiunile diplomatice pentru ca autoritatile de la Bucuresti sa se asigure ca nu in Romania s-a produs o astfel de frauda, asigurand insa ca, daca frauda s-a produs in Romania, va fi dat "un exemplu puternic" care sa descurajeze toate actiunile de acest gen.

Ministrul Agriculturii a convocat o sedinta cu oficialii institutiilor cu atributii in gestionarea crizei generate de etichetarea gresita a carnii de vita. La sedinta participa si un reprezentant al Serviciului Roman de Informatii.

La reuniune, ministrul Agriculturii a cerut ca ambasadele sa reactioneze mai prompt in astfel de cazuri, aratand, ca exemplu, ca a aflat de la televizor despre situatia din Grecia.

"In momentul de fata nu putem sa spunem ca suntem sau nu suntem vinovati, dar inca nu avem toate datele de la autoritatile elene si, mai degraba, Romania nu este vinovata. Intrebarea care se pune si in acest caz, si in toate cazurile, este urmatoarea: daca din Romania se stia ca undeva, in alt stat membru, ca sa nu dau niciun nume, se schimba eticheta sau nu se schimba. Poate ca sunt state membre care nu au interesul sa demonstreze cat mai repede ca pe teritoriul lor se producea aceasta frauda", a adaugat Constantin.

La randul sau, Vlad Manastireanu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), a afirmat ca toate solicitarile catre autoritatile elene privind punerea pe sistemul rapid de alerta a documentelor si actelor necesare care indreptatesc Romania sa se dezvinovateasca au ramas fara ecou din partea autoritatilor din Grecia, dar ca dinspre Bucuresti s-a demonstrat, inca de la aparitia primei suspiciuni, ca unitatea din Romania care a fost acuzata in acest caz a etichetat si a exportat corect carne de cal si carne de vita.

"Se pare ca proprietarul unitatii din Pireu mai are doua societati, una in Bulgaria si inca una la Atena, si undeva pe traseu s-au schimbat etichetele. Asteptam in continuare, si de la autoritatile bulgare, si de la cele elene, lamuriri fata de ultima acuzatie la adresa Romaniei. Incercarea autoritatilor din Grecia sa puna pe sistemul rapid de alerta aceasta situatie cu substituirea de carne de vita cu cea de cal nu a avut succes, Comisia Europeana nu a aprobat documentele pe care le-au trimis catre sistemul rapid de alerta, asa incat nu putem sa vorbim la aceasta ora de documente concrete care sa incrimineze Romania", a spus oficialul ANSVSA.

Autoritatea pentru alimentatie publica din Grecia (Efet) a anuntat, miercuri, ca a descoperit "ADN de carne de cal in mostre" prelevate din pachete de carne congelata importate din Romania sub eticheta "vita".

"Doua mostre pozitive au fost descoperite din totalul de 26 de analize efectuate pana acum", a comunicat Efet.

Cele doua mostre provin din 1.064 de kilograme de carne congelata etichetata drept "vita" si care ar fi fost importata din Romania.

Daniel Constantin a declarat ca firma banuita ca ar fi exportat carne de cal etichetata ca fiind de vita in Grecia este o unitate mare de productie din sudul Romaniei, in prezent verificata, iar analizele vor fi gata in cateva zile, fiind de altfel controlate toate unitatile de sacrificare si depozitele din Romania.

El a spus ca autoritatile romane vor analiza imediat ce vor avea la dispozitie lotul la care fac referire serviciile alimentare elene.

Controlul efectuat de medicii veterinari se desfasoara la toate unitatile de sacrificare si depozitele din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri