Guvernul vrea sa restructureze sistemul energetic prin unificarea capacitatilor de productie termo, hidro si nucleara.
Proiectul de restructurare a sistemul energetic, pe care Guvernul intentioneaza sa il aprobe in acest an, prevede unificarea capacitatilor de productie din sectoarele termo, hidro si nuclear in structuri capabile sa produca la un pret mediu de 42 de euro/MWh, au declarat surse oficiale citate de MEDIAFAX.

In prezent, preturile variaza mult, in functie de sectorul de productie. Daca la hidrocentrala Portile de Fier pretul este de 7 euro/MWh, termocentralele din Bucuresti produc energia cu 73 de euro/MWh. Valori intermediare se regasesc la complexurile Craiova, Turceni si Rovinari (45-46 de euro/MWh) si la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda - 36 de euro/MWh.

Proiectul de restructurare este conceput pe baza unui studiu efectuat de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) care include mai multe scenarii, pentru perioada 2005-2020.

O companie si trei complexuri

Primul scenariu prevede infiintarea unei companii care sa includa toate unitatile de productie a energiei electrice, cu exceptia complexurilor de la Turceni, Craiova si Rovinari. Compania ar urma sa includa centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, unitatile apartinind Hidroelectrica si centralele termice din subordinea Termoelectrica. Productia realizata s-ar ridica, pina in 2020, la o cantitate totala de 615.655 GWh, cu un pret de productie de 41,27 euro/MWh.

Cele trei complexuri - neincluse in noua societate - ar urma sa asigure fiecare, in acelasi interval, o cantitate de energie cuprinsa intre 82.000 si 120.000 GWh, la un pret de circa 45 de euro/MWh.

A doua varianta prevede constituirea unei companii care sa reuneasca toate capacitatile, mai putin cele trei complexuri si centralele termice din Bucuresti. Pretul de productie ar urma sa ajunga la 38,3 euro/MWh, pentru o cantitate totala de aproximativ 562.595 GWh.

Al treilea scenariu propune formarea a doua noi entitati prin comasarea de societati din sectoarele termo, hidro si nuclear. Din prima entitate ar urma sa faca parte Nuclearelectrica, complexurile energetice Craiova si Turceni, termocentralele din Braila si hidrocentralele din judetul Vilcea, iar a doua enitate ar include societatea Hidroelectrica, complexul energetic de la Rovinari, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, precum si termocentralele din Deva, Paroseni, judetul Mures si Bucuresti.

Cele doua companii ar produce cantitati de energie electrica aproape identice, de aproximativ 456.000 GWh, dar la un pret diferit, de 40,6 euro/MWh, respectiv de 42,7/MWh.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5343&art=12907&cHash=2fa1c5b64e

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri