Guvernul ungar pregateste un program pentru a ajuta populatia cu probleme la plata creditelor in valuta prin conversia in forinti a platilor restante de mai mult de 90 de zile si stergerea unei parti a acestor datorii, potrivit presei locale, citat de Portfolio.
Fostul ministru al Economiei Gyorgy Matolcsy, in prezent sef al bancii centrale, ar urma sa sustina initiativa folosind rezervele valutare ale institutiei, scrie cotidianul local Nepszabadsag, potrivit Mediafax.

Mai multi oficiali guvernamentali au declarat in ultimele zile ca executivul intentioneaza sa asigure sprijin suplimentar persoanelor cu credite in valuta.

"Guvernul ungar va continua cu politica de a ajuta familiile indatorate in moneda straina", a declarat, luni, in parlamentul de la Budapesta, premierul ungar, Viktor Orban.

Urmatoarea runda de ajutor al statului va viza persoanele aflate in cea mai dificila situatie, cu restante la plata ratelor mai mari de 90 de zile, saituatie in care bancile pot executa silit garantiile folosite la contractarea creditului.

Ministerul Economiei, condus de Mihay Varga, va incepe in curand discutii cu bancile comericiale in aceasta privinta, potrivit Nepszabadsag.
In prezent, autoritatea nationala pentru administrarea activelor este responsabila de sprijinirea persoanelor cu imprumuturi in valuta, dar programul nu poate fi aplicat tuturor celor cu probleme la plata.

Daca guvernul decide o extindere a sprijinului la toate persoanele cu credite in valuta, care insumeaza mai multe zeci de mii, programul ar putea fi considerat de Bruxelles ca ajutor de stat ilegal pentru sectorul bancar, noteaza Portfolio.

Potrivit publicatiei ungare citate, bancile ar converti in forinti datoria in valuta la cursul actual si ar sterge o parte a acesteia, urmand sa-si acopere din pierderi prin deduceri din taxa speciala pe care sectorul bancar o plateste.

De asemenea, banca centrala s-ar putea implica, la fel ca anul trecut, cand a sustinut rambursarea anticipata sau refinantarea creditelor in valuta la rate preferentiale in raport cu forintul. Daca de programul anterior au beneficiat mai ales persoanele cu venituri ridicate, in acest caz ar urma sa fie ajutate cele cu dificultati financiare.

Programul avut in vedere de guvern este similar unei initiative de anul trecut, cand creditele cu intarzieri de plata mai mari de 90 de zile au fost convertite in forinti cu un discount de 25%. Interesul pentru programul respectiv a fost redus, noteaza Portfolio.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri