Consiliul Investitorilor Straini (FIC) sustine ca ratele de crestere de 5-6% pe an, de dinaintea crizei, vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore care sa atraga mai multe investitii si care sa creeze mai multe locuri de munca. Daniel Chitoiu vorbeste insa despre un model de dezvoltare bazat pe investitii.
FIC crede ca Romania are avantaje competitive de care s-ar putea folosi pentru a obtine rate mai mari de crestere care, la randul lor, ar atrage mai multe investitii, astfel putand fi creat un cerc virtuos.

“Dezvoltarea durabila este sinonima cu dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom fata de puterile politice, care sa genereze prosperitate in societatea romaneasca si sa dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public. Modelul dezvoltarii economice
sanatoase a Romaniei trebuie sa fie centrat pe investitii si pe valorificarea, in special prin exporturi, a avantajelor competitive pe care Romania le poate obtine in industrie, energie si agricultura", a spus ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, la masa rotunda despre fiscalitate organizata de FIC.

El a adaugat ca, in plan fiscal, imperativa este sustenabilitatea finantelor publice, prin largirea bazei de impozitare, in contextul unui pachet de masuri de reforma a sistemului fiscal si a sistemului de administrare, control si colectare a incasarilor bugetare.

"Pe termen scurt, cresterea colectarii si reducerea evaziunii fiscale sunt imperativele strategiei fiscal-bugetare. Statul trebuie sa devina un stat eficient, stimulativ si corect fata de firmele si cetatenii care-si platesc in mod onest taxele si impozitele. In planul strategiei fiscal-bugetare, schimbarile trebuie sa inceapa cu o noua abordare a relatiei dintre stat si contribuabil. Aceasta va insemna regandierea si reproiectarea intregului sistem fiscal", afirma Chitoiu.

In opinia ministrului, principiile majore ale acestei reforme fiscale sunt transparenta, simplificarea si reducerea costurilor de conformare fiscala – la nivelul agentilor economici, si a costurilor de administrare fiscala – la nivelul autoritatilor publice.

"Dupa cum ne-am asumat prin rescrierea codului fiscal si a codului de procedura fiscala pana la sfarsitul anului, vom introduce ordine si claritate institutionala, precum si predictibilitatea fiscala pe care mediul de afaceri o invoca, de mult timp, cu prioritate”, subliniaza Chitoiu.

De asemenea, Daniel Anghel, Co-presedinte al Grupului de Fiscalitate al FIC avertizeza ca un sistem fiscal stabil este fundamental pentru atragerea de investitii in Romania.

"In acest sens este nevoie de un cadru legislativ si decizional transparent, prin intermediul caruia toate masurile legislative noi sa fie mai intai analizate din punct de vedere al impactului economic, prin consultarea si angrenarea mediului de afaceri, pentru a putea atinge solutii echilibrate. Un bun proces consultativ inca din fazele sale preliminare ar duce la intarirea strategiei si legislatiei fiscale in vederea intampinarii atat a nevoilor autoritatilor cat si ale investitorilor din Romania", a explicat Anghel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri