Ordonanta de urgenta privind plata arieratelor la nivel local aprobata de Guvern stabileste ca fondurile din TVA si impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, "precum si" pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, prioritara fiind insa stingerea datoriilor.

Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial, potrivit Mediafax.

In forma avizata de Guvern, ordonanta prevede ca, pana la 31 decembrie 2013, banii se repartizeaza pentru achitarea arieratelor, "precum si" pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala. Este prevazut in acelasi timp ca fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor. Este introdusa si o prevedere care stabileste ca, pentru unitatile teritoriale care nu inregistreaza arierate, banii sunt alocati pentru proiecte de dezvoltare locala.

In forma prezentata la inceputul acestei saptamani pe site-ul Ministerului Finantelor se arata ca precizat ca suma din cota defalcata din impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, precum si sumele retinute ca urmare a aplicarii gradului de necolectare a impozitelor si taxelor locale se repartizeaza "numai" pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare si/sau de capital, in ordinea cronologica a vechimii arieratelor, pana la achitarea integrala a acestora. Aceeasi varianta mai stabilea ca, dupa achitarea integrala a arieratelor, pot fi alocate sume si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala.

Joi, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat ca a primit o circulara a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in care se cere autoritatile locale sa achite cu prioritate arieratele si a apreciat ca aceasta reprezinta un abuz, deoarece doar consiliile judetene si locale decid destinatia banilor proprii. El a anuntat ca va protesta in continuare pana cand se va reveni la normalitate.
Mai multi sefi de Consilii Judetene si primari PSD i s-au plans de altfel premierului Ponta, la sedinta de luni a conducerii social-democratilor, ca, daca vor plati toate arieratele, nu vor mai putea sustine alte proiecte locale.

Premierul Victor Ponta a declarat insa ca ministrul Bugetului, Liviu Voinea, are sprijin politic pentru a cere presedintilor de consilii judetene sa achite arieratele si a atentionat ca el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului sau, iar seful CJ Constanta poate sa se supere.

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care administratiile locale care inregistrau la acea data arierate, respectiv datorii al caror termen scadent a fost depasit cu 90 de zile, au fost obligate sa reduca volumul acestora cu 85% pana la finele lunii martie. In caz contrar, Ministerul Finantelor ameninta cu blocarea platilor catre trezoreriile administratiilor vizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri