Ambasadorul Germaniei la Bucuresti , Andreas von Mettenheim, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca problema arieratelor de la nivelul administratiei locale este una "foarte grava", apreciind ca Guvernul a inteles acest lucru, fiind necesara alocarea de fonduri.
Ambasadorul a abordat tema investitiilor germane in Romania, mentionand ca "e nevoie doar sa asezam investitorii si administratia publica la aceeasi masa".

"Cred ca exista cateva semnale importante pentru investitorul german. Unul dintre ele este faptul ca administratia publica din Romania isi va onora datoriile asumate si nu va lasa sa treaca mult timp pana la onorarea arieratelor. E o problema recurenta a administratiei publice fata de companiile germane, lucru regretabil mai ales in cadrul companiilor mici si mijlocii, atunci cand administratia publica are datorii mari fata de ele. Problema este foarte grava", a precizat diplomatul german.

In acest context a fost intrebat cum interpreteaza decizia Guvernului de a obliga administratiile publice locale sa-si achite arieratele inaintea altor investitii.

"Primul mod de a interpreta acest lucru este ca guvernul a inteles cat de importanta este problema. Nu cred ca poate exista un motiv pentru care sa nu platesti. Nu poti spune ca nu ai bani sa-ti platesti datoriile. Aceste creante stabilite in mod legal trebuie onorate. Trebuie sa fie puse fonduri la dispozitia autoritatilor locale, pentru ca ele sa-si plateasca datoriile. Daca vor face asta, investitiile vor veni, iar economia va prospera", a mai explicat ambasadorul, potrivit Mediafax.

Andreas von Mettenheim a mai sustinut ca o alta problema aflata in discutiile cu oficialitatile de la Bucuresti priveste investitorii in domeniul energiei regenerabile.

"O alta problema ar fi ca, in chestiuni delicate, cum ar fi energia regenerabila, trebuie sa existe o schema de subventii care sa fie stabila. Calculele si previziunile economice ale companiilor trebuie sa aiba o baza reala predictibila. Acest fapt reprezinta o problema concreta, in ceea ce priveste valoarea certificatelor verzi. Dar avem un contact strans cu autoritatile romane si incercam sa gasim un compromis care sa ofere preturi convenabile la electricitate, dar si o siguranta pentru investitorii straini", a mai sustinut diplomatul.

Totodata, ambasadorul Germaniei a afirmat ca investitiile germane in Romania sunt in mare masura influentate de stabilitatea politica.
"In 2012, la nivelul unor companii mari, au existat anumite dubii legate de stabilitatea politica din Romania. Iar sediile centrale din Duesseldorf si Hanovra, care au o imagine global asupra situatiei, in tari cum sunt Serbia, Ungaria, Romania, Slovacia si Cehia, au preferat sa amane investitiile in Romania pana la linistirea situatiei politice. Lucrul acesta s-a intamplat, iar industria si economia germana au reinceput sa investeasca in Romania. Din cate stiu, in urma discutiilor cu conducerile companiilor germane din Romania, decizie investitionale luate in primavara lui 2012 nu ar fi fost luate in toamna lui 2012, pentru ca nu ar fi fost sustinute de conducerea companiei.
Lucrurile acestea sunt de domeniul trecutului. A reaparut dorinta de a reinvesti in Romania din partea companiilor germane. Exista un element foarte stabil in relatiile noastre economice, si cred ca marile companii, pe care deja le cunoasteti, Bosch, Continental, Schaeffler, isi extind angajamentul in Romania din varii motive", a afirmat diplomatul german.

El a sustinut ca principalul motiv pentru care firmele germane aleg Romania tine de optimizarea costurilor, iar "companiile care se angajeaza cu productii partiale in Romania pot supravietui mai mult, fata de cele care nu fac asta".

"Companiile germane nu au avut experiente bune in anumite domenii, cum ar fi centrala nucleara de la Cernavoda. Sunt reticenti sa investeasca acolo, dar in alte domenii, cum ar fi energia regenerabila, lucrurile stau mai bine, atata timp cat conditiile legislative nu se modifica prea mult. Suntem de asemenea bine plasati si in domeniul infrastructurii, in epurare, in economia apelor...", a mai afirmat ambasadorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri