Cu toate ca Cipru realizeaza doar 0,25% din productia totala a zonei euro, motiv pentru care economia statului insular a fost considerata prea mica pentru a reprezenta un risc sistemic, pachetul de salvare acordat in weekend a starnit o furtuna existentiala, in contextul in un stat mic precum Cipru este fortat sa isi sacrifice din suveranitate in favoarea solvabilitatii.
Ciprioti si rezidenti straini de pe insula mediteraneeana au primit in weekend o veste socanta, prin anuntul unui acord cu Uniunea Europeana (UE) cu privire la un plan de salvare in valoare de zece miliarde de euro ce include o taxa exceptionala si fara precedent asupra depozitelor bancare.

Suprataxarea depozitelor este cel mai controversat aspect al planului de salvare, in conditiile in care reprezinta o premiera in istoria programelor de asistenta financiara, dar nu este fara precedent in istoria moderna a Europei. Italia a fost obligata sa taxeze cu 5% depozitele pentru a putea adera la uniunea monetara.

Totusi, autoritatile cipriote au anuntat pentru a atenua socul confiscarii ca deponentii vor primi actiuni la bancile care vor fi salvate, un fel de transfer fortat de capital pentru datorie. Insa, termenii in care se vor acorda aceste actiuni nu au fost precizati.

De asemenea, o alta conditie a pachetului de salvare vizeaza majorarea impozitului pe profitul companiilor, de la 10% la 12,5%, pentru a ajunge astfel la nivelul taxei din Irlanda, oricum una dintre cele mai mici din Uniunea Europeana.

Toate aceste masuri nu fac decat sa contureze mai bine principiul dupa care se ghideaza Uniunea Europeana odata cu implementarea planurilor de salvare financiara, acela ca o integrare mai buna se poate realiza daca se intareste legatura dintre solvabilitate si suveranitate.


"In masura in care statele ajung mai putin solvabile, ele trebuie sa cedeze mai mult din suveranitate. Cipru era insolventa si ca urmare o mare parte din suveranitatea statului a fost cedata UE", subliniaza Marc Chandler intr-un artiol de opinie pe Economy Watch.

Se indreapta Europa spre socialism...

In opinia analistului economic Florin Citu, liderii zonei euro au luat in privinta Ciprului o decizie proasta, fara prea multa analiza, dar acum vedem ca politicienii incep sa mai indulceasca putin termenii.

Cipru va transmite partenerilor din zona euro o noua propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare.

Insa, potrivit lui Citu, problema care apare cu aceasta decizie de salavare a Ciprului si cu aceste conditii este legata de mesajul pe care il transmit liderii UE tarilor mici.

Decizia cu privire la Cipru spune foarte multe despre cum sunt tratate statele mici in Uniunea Europeana.

"Cum poate Romania sa mai asculte de sfaturile UE, cand liderii europeni fac cea mai grava eroare a capitalismului, adica atenteaza la dreptul de proprietate. Insa, problema nu este ca Europa se indreapta spre socialism, ci ca Romania nu merge inspre capitalism", concluzioneaza Citu.

...sau merge direct spre marxism?

Pe de alta parte, economistul Cristian Paun este chiar mai vehement si avertizeaza ca aceasta masura de confiscare a depozitelor este de-a dreptul marxista.

"Marx nu dadea doi bani pe capital si pe capitalisti si punea munca mai presus de orice. Pentru Marx si teoria lui economica economisirea (capitalul adica) era un lucru ticalos", precizeaza Paun (foto).



El avertizeaza ca eliminarea capitalului din ecuatia economica este problematica. Capitalul rezulta intr-un singur mod - prin amanarea unor consumuri prezente pentru consumuri viitoare in favoarea unor terte persoane care doresc reversul (sa consume mai degraba acum).

"Modul in care se deruleaza in momentul de fata politica monetara si activitatea bancara, sufocata de interventia statului si plina de privilegii, care pe o piata a capitalurilor libera ar disparea instantaneu (depozite la vedere care pot fi imprumutate simultan la mai multi, depozite la termen care sunt de fapt credite catre banca ce pot fi solicitate a fi rambursate inainte de scadenta lor, salvarea de la faliment a bancilor, finantare cu dobanda privilegiata), este, mai degraba, nu socialism ci adevarat marxism monetar", spune profesorul de economie de apartenenta libertariana.

El sustine ca ceea ce se intampla in Cipru este "un abuz total impotriva economisirilor private", iar acest abuz va avea consecinte mult mai grave precum scadere economisirii in sistemul bancar si inflatie.

"Ce nu inteleg acesti politicieni care roiesc in jurul bancilor si a statului este ca in economie nimic nu poate fi creat din nimic. Tiparirea din nimic a capitalurilor arata ca acesti ”economisti” nu dau doi bani pe capital, la fel ca si Marx. Mai mult, nimic nu poate fi dezvoltat fara capital, care la randul lui nu poate fi produs din nimic (tiparire, expansiune monetara)", subliniaza Cristian Paun.

In plus, el crede ca se creeaza un precedent periculos odata cu aceste masuri aplicate Ciprului. "Mie imi suna a experiment care a fost aplicat mai intai pe cazul unei tari mici cu perspective pentru a fi aplicat apoi pe scara larga", conchide Paun.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri