Masura taxarii depozitelor bancare este una pe care am putea-o considera extrema si creaza o alta problema, cea a precedentului, in contextul in care este prima data cand UE ia in calcul o asemenea varianta, a declarat pentru wall-street.ro fostul premierCe Mihai Razvan Ungureanu.
"Este pentru prima data cand UE ia in calcul o asemenea varianta si – cu toate ca liderii europeni au asigurat asupra imposibilitatii folosirii acestei metode si in alte state cu probleme - putem constata un impact puternic asupra increderii in sistemul bancar, mai ales din partea agentilor cu aversiune la risc", avertizeaza Ungureanu, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Pe de alta parte, el a remarcat ca taxarea depozitelor a creat furie pe plan intern si panica pe pietele financiare externe, in timp ce in Romania s-au simtit efectele acestei masuri, prin relativa volatilitate a cursului de schimb. "Inca de luni, am putut vedea cum leul a inregistrat o depreciere pe fondul turbulentelor din Cipru", a subliniat fostul premier si actualul presedinte al partidului Forta Civica.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.

Astfel, Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, iar a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki), urmeaza sa fie inchisa.

"Chiar daca vorbim despre tara care inregistreaza cel mai scazut nivel al PIB din zona euro, problemele pe care le ridica situatia din Cipru sunt de importanta vitala pentru intreaga Europa, ma refer aici la fenomenul de contagiune bancara. Din pacate, pe langa cazul bine-cunoscut al Irlandei, si Ciprul poate fi considerat astazi o tara ingenunchiata de propriile banci", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.

Citeste interviul complet acordat de fostul prim-ministru wall-street.ro. Ce crede Mihai Razvan Ungureanu despre sistemul fiscal romanesc, privatizari si infrastructura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri