In timp ce producatorii trag linie si vad vanzari in scadere cu pana la 40% atat pe piata laptelui, cat si in industria carnii, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, spune ca scandalurile care au creat haos in industria alimentara de la inceputul acestui an reprezinta ‘un mare castig’ in conditiile in care pe canalele de stiri a ajuns sa se vorbeasca zilnic despre agricultura.

Politica agricola a UE

Scandalul carnii de cal, care a debutat la inceputul acestui an, a dus la o scadere a vanzarilor de carne de vita cu pana la 10% pe plan local, in timp ce exporturile de carne de vaca si cal se situeaza aproape de zero, potrivit datelor furnizate de patronatele din domeniu. In plus, vanzarile de lapte au scazut cu peste 40%, scandalul laptelui cu aflatoxina provocand producatorilor pierderi de zeci de milioane de euro.

“Tot ce ni se intampla este din cauza ca suntem competitivi. De exemplu, toate fabricile de carne din Romania sunt investitii noi, ultramoderne, la standarde de igiena foarte stricte. Prin aceste scandaluri este pusa in pericol securitatea alimentara a Romaniei. Ne uitam la vanzarile de carne din primele trei luni si sunt mai mici cu 15% fata de 2012”, spune Alexandru Jurconi, presedintele Pro Agro.

Care a fost replica Ministrului Agriculturii? Daniel Constantin considera ca recentele scandaluri alimentare reprezinta “un mare castig” intrucat acum se vorbeste mai mult despre agricultura si problemele acestei industrii.

“Orice lucru rau se poate transforma intr-unul bun. Astazi pe canalele de stiri, care pana acum erau bombardate de stiri politice, se vorbeste mai mult despre agricultura si problemele ei, despre calitatea hranei pe care o consumam in fiecare zi. Am invatat foarte multe lucruri pe care incercam sa le corectam”, crede Constantin.

Pe de alta parte, Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL, crede ca produsele romanesti ar trebui “protejate” in competitia cu brandurile straine.

“Am observat ca patriotismul nu este reglementat de Uniunea Europeana. Produsele romanesti ar trebui protejate asa ca haideti sa fim romani!”, adauga Cojocaru.

Directorul executiv al APRIL declara anterior pentru wall-street.ro ca detine informatii potrivit carora lanturi HoReCa si magazine nu mai doresc marfa romaneasca pe raft.

Si Adrian Porumboiu, proprietarul grupului de firme Racova Com Agro Pan si unul dintre cei mai importanti oameni din agricultura romaneasca, sustine ca “tarile din jurul nostru nu ne privesc cu ochi buni tocmai pentru potentialul pe care il are agricultura locala”.

“Este scandalos de rusinos sa ne gandim ca vine primavara si noi importam ardei iuti din Turcia. Importam mere de unde vreti, de unde nu vreti. Ciresele vin din Africa de Sud, iar fasolea o aducem din Etiopia”, declara Porumboiu.

Omul de afaceri a adaugat ca Romania ar trebui sa transforme agricultura in “pistonul de baza al economiei”.

“Vom putea vorbi despre o agricultura reala, care sa asigure atat necesarul de consum pentru romani, dar si pentru export, doar atunci cand vom reusi sa facem acele ferme mici, de 2-5 hectare", a mai spus Porumboiu.

Cum sustine Ministerul la nivel declarativ fermierul roman

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa promoveze conceptul de ferma de familie pentru a sustine fermele de subzistenta. Mai exact fermierii ar putea beneficia de un sprijin financiar de 30.000-50.000 de euro, fata de 1.500 de euro ca pana acum, suma care ii poate ajuta sa isi construiasca un grajd sau sa isi achizitioneze un aparat de muls sau un tanc de racire a laptelui.

“Cineva care are astazi 5-7 capete de animale produce mai mult decat e necesar pentru familie, dar prea putin pentru piata. Vrem sa ne indreptam catre aceste persoane, sa le incurajam sa produca si pentru piata, sa ajunga la un efectiv de 15-20 de capete”, explica Daniel Constantin.

Pe de alta parte, in conditiile liberalizarii pietei funciare incepand cu 1 ianuarie 2014 fermierii romani ar putea cumpara terenuri agricole punand gaj chiar acele terenuri.

“De la 1 ianurie vom avea o infuzie de investitori straini care vor dori probabil sa cumpere terenuri in Romania. Daca acele terenuri vor fi folosite pentru agricultura nu va fi o problema mare, insa trebuie sa intarim in primul rand fermierul roman, sa aiba primul acces la terenurile pe care le avem”, adauga ministerul Agriculturii.

De asemenea, Ministerul Agriculturii poarta discutii cu bancile privind crearea unui fond de creditare disponibil acelor fermieri care nu detin capacitatea financiara in momentul in care vor sa dezvolte anumite proiecte.

In anul 2012, volumul creditelor acordate pentru agricultura a crescut cu 13%, potrivit datelor furnizate de Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Agricol.

In plus, in acest an agricultorii pot accesa fonduri europene in valoare de 2,5 mld. euro.

UE: o piata pentru 14 mil. fermieri

In Uniunea Europeana exista in prezent 14 milioane de fermieri. Impreuna, sectorul alimentar si cel agricol genereaza 7% din totalul locurilor de munca si reprezinta 6% din PIB-ul european, potrivit unor date ale Comisiei Europene.

In perioada 2008-2010, fermierii europeni au produs printre altele 300 mil. tone de cereale, 16 mil. tone de zahar, 2 mil. tone ulei de masline, 8 mil. tone de carne de vita, 7 mil. tone de oua, 10 mil. tone mere.

Potrivit datelor Comisiei Europene, un fermier european detine in medie o suprafata de teren de 12 hectare. 70% dintre ferme au mai putin de 5 hectare de pamant.

Uniunea Europeana importa in fiecare an produse agricole in valoare de 60 mld. euro, in special din SUA, Japonia, Canada, Australia si Noua Zeelanda. In schimb, produsele agricole exportate reprezinta 7% din total exporturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri