Productia de porumb si grau a Romaniei a scazut anul trecut cu 52%, respectiv 28,4%, iar randamentul a fost cel mai redus din UE si departe de media inregistrata la nivelul Uniunii, desi suprafetele cultivate au fost printre cele mai mari, scrie Mediafax.
Astfel, la porumb boabe productia a scazut la 5,92 milioane tone, de pe o suprafata de 2,72 milioane hectare, rezultand un randament de 2.170 kg/ha, de aproape trei ori mai redus fata de media inregistrata la nivelul UE, de 6.150 kg/ha.

"Romania s-a situat pe primul loc dupa suprafata cultivata cu porumb, din Uniunea Europeana, iar la productie s-a situat pe locul trei, dupa Franta si Italia, datorita unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte state membre", arata intr-un comunicat Institutul National de Statistica (INS), dupa efectuarea unei cercetari privind productia agricola vegetala la principalele culturi in anul 2012.

Si in ceea ce priveste graul randamentul obtinut de Romania este cel mai mic din UE si la jumatate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, fata de 5.434 kg/ha).

Productia a fost de 5,19 milioane tone, de pe o suprafata de 1,98 milioane hectare.

"Romania s-a situat pe locul cinci in randul statelor membre, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau comun si pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului", noteaza INS.

Analiza concluzioneaza ca productia agricola a inregistrat scaderi la toate culturile, cu exceptia sfeclei de zahar.

Productia de cereale pentru boabe a scazut cu 39,1% fata de anul precedent (12,69 milioane tone fata de 20,84 milioane tone in anul 2011), ca urmare a scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar): porumb boabe cu 52%), grau 28,4%, orz si orzoaica 25,8%, ovaz 13,9%. Suprafata cultivata cu porumb boabe a reprezentat 50,4% din culturile cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 36,7%.

In ceea ce priveste leguminoasele pentru boabe datele INS arata ca productia a scazut cu 22,1%, din cauza randamentului la hectar, desi suprafata cultivata a crescut cu 2,4%.

La plantele uleioase INS noteaza o scadere a productiei de 38,3%, ca urmare a reducerii suprafatei cultivate cu 17,6%, cat si a randamentelor.

Productia de sfecla de zahar a urcat cu 12%, in principal datorita cresterii suprafetei cultivate, cu 47,4%, desi randamentul la hectar a scazut cu 24%.

La cartofi productia a scazut cu 39,6%, la 2,46 milioane tone, tot din cauza scaderii randamentului la hectar (cu 34,1%), dar si a suprafetei cultivate (cu 8,2%), fata de anul precedent.

"In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, Romania s-a situat in anul 2012, pe locul trei dupa Polonia si Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit si Belgia) datorita randamentului inferior, care a reprezentat numai 36,3% din randamentul mediu al Uniunii Europene", conform sursei citate.

Productia de legume a fost mai redusa cu 17,2%, dupa scaderea productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate. Astfel, recoltele au fost mai mici la tomate (cu 28,2%), castraveti (25,5%), ardei (20,1%), morcovi (18,7%), ceapa (14,5%), pepeni verzi si galbeni (14%) si varza (4,9%).

In ceea ce priveste strugurii, cercetarea INS arata ca productia s-a diminuat cu 17,1% (randamentul a fost mai mic atat la plantatiile de vii altoite cat si la cele de vii hibride, la fel si suprafata cultivata).

Totodata, suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut la caisi-zarzari (cu 33,3%), dar au crescut la meri (3,8%), iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent. Productia de fructe din livezi a scazut cu 17,7% fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat scaderi la caisi-zarzari (33,3%), peri (32,1%), ciresi-visini (23,3%), pruni (18%) si meri (14,8%).

Scaderea productiei agricole a fost unul din principalii factori care au limitat cresterea economica de anul trecut la 0,3%. Valoarea adaugata bruta din agricultura a inregistrat o contractie de 21,2%, iar industria a coborat cu 2,1%, potrivit datelor anuntate de INS la inceputul lunii martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri