Statul roman s-a supercentralizat in ultimii ani si o astfel de guvernare nu e eficienta, astfel ca o parte din atributiile Executivului trebuie transferate regiunilor, fiind un moment propice ca urmare a stabilitatii politice, crizei financiare si asteptarii populatiei, a declarat premierul Ponta, potrivit Mediafax.
Prezent la o dezbatere legata de procesul de regionalizare-descentralizare, primul-ministru a aratat ca regionalizarea va trebui trecuta in viitoarea forma revizuita a Constitutiei, administratia centrala, care in Romania are prea multe atributii, urmand sa cedeze o parte din atributiile sale regiunilor, judetelor sau oraselor.

"Statul roman s-a supercentralizat in ultimii ani, poate din cauza crizei, poate din cauza unei anumite filosofii politice, important este ca in acest moment o guvernare centrala, supercentralizata, nu este o guvernare eficienta, suficient de responsabila si de legitima", a aratat Ponta.

Costuri mai mici?


El a precizat ca un astfel de transfer al unor atributii administrative va conduce la costuri mai mici si la mai multa eficienta, inclusiv in privinta atragerii fondurilor europene.

"Nu ne este ceruta regionalizarea de catre Comisia Europeana sau Uniunea Europeana, dar este salutata aceasta idee. Este o idee salutata de partenrii nostri europeni dintr-un motiv foarte simplu, capacitatea noastra institutionala de absorbtie a fondurilor europene", a declarat premierul, care a adaugat ca autoritatile locale au fost cele mai performante in atragerea acestor fonduri.

Obiectiv: putere financiara mai mare pentru autoritatile locale

Ponta a sustinut ca organizarea in regiuni va asigura o mai mare putere financiara autoritatilor locale, care traverseaza acum o perioada de slabiciune financiara si trebuie sa apeleze la sprijinul financiar al Guvernului.

"In acest zile, ideea de credit bancar este o idee inrobitoare, este o idee dificila care sporeste costurile, care practic stopeaza de foarte multe ori derularea procedurilor pentru absorbtia fondurilor europene", a afirmat premierul.

El a subliniat ca acum este momentul realizarii acestei regionalizari, deoarece este o stabilitate politica importanta, exista inca o criza economica si financiara departe de a fi rezolvata la nivel european si la nivelul Romaniei, dar si pentru stimulentul important al fondurilor europene si starea de asteptare din partea populatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri