Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri seara, la Bistrita, ca va prezenta "cateva harti ale dezvoltarii in Romania" din care rezulta ca tara are "unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa".
In fata membrilor PSD Bistrita-Nasaud care au participat la conferinta judeteana de alegeri, Liviu Dragnea (foto) a spus ca duminica seara va prezenta date statistice si "harti ale dezvoltarii din Romania", scrie Mediafax.

"Este o situatie ingrozitoare: zone care sunt dezvoltate, zone care sunt foarte sarace. Este unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa, daca nu cel mai. O tara este stabila, o tara poate reprezenta speranta pentru locuitorii ei daca nivelul de dezvoltare este destul de echilibrat intre diverse zone, intre diverse regiuni, intre rural si urban. La noi nu este asa. Acesta este rezultatul actualului sistem", a spus Liviu Dragnea.

El a adaugat ca timp de 23 de ani nu a existat "o vointa politica ferma" pentru a reforma sistemul administrativ din tara.

"Din pacate noi avem astazi acelasi sistem de dinainte de Revolutie, aceleasi directii judetene, doar si-au mai schimbat denumirile, o birocratie poate si mai mare, un sistem public care devine din ce in ce mai brutal si din ce in ce mai agresiv cu oamenii, respectiv cu cei care il platesc si il sustin, iar pe de alta parte nu s-a dorit, nu s-a putut, nu s-a stiut sa se puna pe masa un plan de dezvoltare, sa luam decizia ca in fiecare comuna din Romania sa existe 10-12 obiective minimale, apa, canalizare, drumuri, scoala modernizata, sa fie dispensar, trotuare", a afirmat Dragnea.

Ulterior, intr-o conferinta de presa, el a fost rugat sa detalieze acest aspect.

"Viitoarea harta a regiunilor va fi prezentata la vara. Mi-e greu sa spun acum cand. Poate in luna iunie, poate in iulie. Ca si propunere vom pune pe masa Guvernului un proiect bine structurat, bine fundamentat, bine argumentat. Regiunea trebuie sa fie infiintata pentru a genera o dezvoltare echilibrata in aceasta tara si hartile la care faceam eu referire arata rezultatul acestor 23 de ani de dezvoltare neechilibrata, de fapt, nedezvoltare. Acolo o sa se vada ce diferenta este intre judete si cat de zdrentuita este tara aceasta din punctul de vedere al dezvoltarii si este clar ca, daca o mai intarziem foarte mult, s-ar putea sa fie prea tarziu", a spus Dragnea.

El a adaugat ca oamenii trebuie sa primeasca din partea sistemului public servicii de calitate.

"Aceasta este ratiunea pentru care un cetatean sustine sistemul public si a fost inventat sistemul public, sa plateasca taxe si impozite si sa primeasca de acolo servicii publice. Din acest motiv nu ne jucam pe harta ca si cum jucam lego. (...) Suntem destul de avansati. Am convingerea ca va fi o propunere de configurare a regiunilor care sa fie un instrument serios pentru dezvoltare, iar ultimul lucru care va fi in cadrul acestui proces vor fi resedintele care, de fapt, au generat foarte multe patimi si dezbateri. Si resedintele vor fi stabilite in asa fel incat aceste structuri sa fie functionale.
Principiul fundamental este functionalitatea", a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, viitoarele regiuni nu vor fi facute "pe criterii etnice, politice sau istorice".

"La aceasta discutie eu pun intrebarea la ce moment al istoriei ne raportam daca cineva vrea sa facem regiuni istorice. In istoria noastra au fost tot felul de configuratii administrative. De aceea, cred ca vom avea capacitatea sa le explicam oamenilor. Procesul va fi bazat pe dezbatere publica, pe multa transparenta, pe multa expertiza, pe analize serioase si pe participare civica pronuntata. Actualele regiuni de dezvoltare pratic reprezinta ceva imaginar pentru ca sunt regiuni pur statistice. Nu au forta, nu au personalitate juridica, nu au puterea de a reprezenta in mod democratic si legitim cetatenii. Forma actuala s-ar putea sa fie foarte buna, dar transformate in regiuni administrative", a declarat el.

In opinia vicepremierului, lipsa unor regiuni administrative a fost cauza pentru care Romania "este dezechilibrata" din punctul de vedere al dezvoltarii si economice si sociale.

"Eu sustin ideea ca e important ca fiecare judet sa simta ca primeste ceva din beneficiile regionalizarii. De exemplu, un judet poate primi Inspectia Silvica, altul Directia Regionala de Finante, alta resedinta de judet va fi centrul economic al regiunii. Obiectivul nostru este sa dezvoltam echilibrat.

Daca iar concentram intr-un singur loc, inseamna ca acel loc se va dezvolta foarte mult si cei de la periferie vor astepta. Noi vrem sa facem o retea tip fagure cu legaturi foarte stranse intre localitatile din regiunea respectiva cu poli de crestere, resedintele de judet sa fie niste poli de dezvoltare, iar toate orasele sa fie centre de dezvoltare zonala, iar comunele o sa fie stimulate sa se asocieze si toata aceasta retea sa se traga una pe alta, in asa fel incat sa nu mai fie nicio comuna sau oras izolat", a mai spus Dragnea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri