Dupa castigarea puterii de catre Alianta Dreptate si Adevar, mai mult ca niciodata in toata perioada postdecembrista s-a pus problema datoriilor restante catre bugetul consolidat al statului si a masurilor care trebuie intreprinse pentru recuperarea acestora. Schimbarea de mentalitate si reactie a Ministerului Finantelor Publice este de fapt o necesitate de urgenta si de interes public. In fapt nu este vorba despre soarta unei intreprinderi sau a unei institutii, ci este vorba despre soarta Romaniei.

Dimensiunea uriasa a datoriilor restante catre buget acumulate de firmele mici si mijlocii (70.000 miliarde lei), dar si de marile companii (95.000 miliarde lei), demonstreaza managementul defectuos si gestionarea incorecta a resurselor bugetare, atat la nivelul agentilor economici, cat mai ales la nivelul Ministerului Finantelor Publice.

Toti furnizorii de bunuri si servicii, atunci cand inregistreaza creante in relatiile cu clientii, in ipoteza ca acestia nu-si onoreaza obligatiile de plata, reactioneaza rapid: de exemplu la telefon ti se suspenda tonul pana la efectuarea platii, Distrigaz intrerupe livrarea gazului, ApaNova intrerupe livrarea apei, Electrica procedeaza la debransarea abonatilor s.a.m.d.

Singurul si cel mai moale creditor este... STATUL.
Ministerul Finantelor Publice, prin institutiile sale subordonate, de multe ori a mimat executarea rau-platnicilor. Dovada? Miile de miliarde datorii restante, dar si mii de titluri de creanta care s-au prescris prin neexecutare! Eventuala rupere a acordului cu FMI ar insemna, dupa opinia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, un adevarat DEZASTRU. Si eu sunt de acord cu afirmatia, dar cu o mica corectura: dezastrul nu a venit din cer, ci este creat de cineva! Iar ca sa cunoasca opinia publica cine sunt autorii dezastrului, nu trebuie sa apelez la mama Omida.

Desi pare incredibil, in Romania au functionat zeci de mii de firme cu capital mixt, care desi au avut activitati economice, nu au depus cu anii bilanturi, deconturi tva, declaratii privind obligatiile catre buget. Ca sa fiu convingator, nu-mi ramane decat sa dau un citat din procesul verbal al Curtii de Conturi a Romaniei nr. 93778/07.12.1998:
"Dintr-un numar de 136.052 agenti economici inregistrati la 31.12.1997 au depus bilant contabil numai 82.427, iar 15.728 de agenti economici au depus declaratii pentru lipsa de activitate, rezultand o diferenta de 37.897 agenti economici care nu au depus bilant contabil".

Credeti ca Ministerul Finantelor Publice, prin institutiile sale subordonate, a facut ceva ca sa-i traga la raspundere pe cei vinovati? Aiurea!
Conform art. 10 din Ordonanta Guvernului nr. 68/28.08.1997, republicata, pentru nedepunerea declaratiei de impozite si taxe, organul fiscal competent are dreptul de a stabili din oficiu obligatia de plata. Credeti ca din miile de firme care nu au depus declaratii, deconturi, bilanturi, a fost vreuna impusa din oficiu la DGFP Bucuresti? NICI UNA!
Ma indoiesc ca serviciile secrete nu stiu nimic in legatura cu aceasta situatie draconica! Probabil ca pentru acestea sunt mai importante interceptarile telefonice ale ziaristilor decat economia neagra, care aduce atingere sigurantei nationale!

Asadar, ca sa-l citez, desi nu-mi face placere, pe dl fost ministru Tanasescu, Romania se confrunta de mai mult timp cu dezastrul din domeniul financiar-fiscal. Cel mai mare dezastru nu vine din partea FMI, ci acela lasat drept "ZESTRE" de fosta guvernare. Datoriile uriase ale statului si ale agentilor economici catre stat au valoare de busola: indica daca directia a fost sau nu a fost buna. Aprecierea o poate face orice cetatean si o simte pe propria-i piele.

P.S. Am aflat din presa ca nici fiul dlui Vacaroiu nu si-ar fi depus bilantul contabil! Pentru asemenea personalitati legea nu mai functioneaza? Cumva numitul o avea "rude" la Ierusalim?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri