Sindicalistii se lupta pentru 600 RON
Recent, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a anuntat ca va sustine cresterea accelerata a salariului minim garantat in plata. "Sunt un sustinator al cresterii salariului minim garantat in plata. In primul rand, consider ca salariul minim garantat este prea mic pentru a putea asigura conditii de viata corespunzatoare celor care muncesc", a declarat ministrul Muncii.

Se pare ca aceste afirmatii vin in urma presiunilor exercitate de sindicalistii revoltati fata de nivelul de trai din tara noastra. Oficialul MMSSF a precizat ca in cazul in care se mentine un salariu mic in mod constant nu va exista dorinta de calificare si perfectionare din partea angajatilor si nici stimulente pentru angajatori referitoare la perfectionarea propriului personal. "Singura noastra sansa reala de a rezista intr-o concurenta acerba economic este sa avem un capital uman foarte bun, bine pregatit si profesionist", a explicat Gheorghe Barbu.

Bugetarii sperau la majorari de 60%

Conform prevederilor programului de guvernare, salariul mediu in Romania trebuie sa ajunga la peste 13 milioane lei vechi, iar pentru bugetari prevederile aratau o majorare cu 60 la suta a salariului mediu in termen de patru ani. Cu toate acestea, se pare ca suntem departe de aceasta realizare, dat fiind faptul ca nici macar nivelul cerut de sindicalisti nu poate fi acoperit.

"Dorim in principal cresterea salariului minim pe economie la 180 de euro la 1 ianuarie 2007. Acesta este un element baza al unui nivel de trai normal, decent, care, din nefericire pentru majoritatea romanilor, a devenit mai degraba un ideal greu de atins decat un drept fundamental", a afirmat Bogdan Iuliu Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa. In prezent, nivelul de trai in Romania reprezinta doar 75 la suta din nivelul de trai din anii '90, ceea ce este mai mult decat ingrijorator, sustine la randul sau Dumitru Costin, presedintele BNS.

"Urmeaza sa discutam"

Mai-marii incearca sa mai linisteasca apele. "In prezent, suntem, cel putin cu salariul mediu, la nivelul prevazut", a subliniat Barbu. Acesta a afirmat ca, desi, deocamdata, nu a existat o discutie cu reprezentantii Ministerului Finantelor referitoare la nivelul salariului minim, in prezent se deruleaza faza stabilirii procedurii de calcul. "Suntem doar in faza de a stabili procedura si de a relua cosul zilnic printre indicatorii care pot sa conduca la stabilirea salariului minim garantat in plata, alaturi de productivitatea muncii si indicatorii macroeconomici. Pe aceasta baza urmeaza sa discutam", a aratat ministrul Barbu.

Salariul minim, 30% din cel mediu

Carta Sociala a Uniunii Europene recomanda ca salariul minim pe economie din fiecare stat membru UE sa reprezinte, initial, cel putin 50% din salariul mediu, urmand ca, in timp, procentajul sa fie majorat la 60%. "Exista o Carta Sociala a Uniunii in care se specifica corelarea. La noi, nivelul de 32% al salariului minim din cel mediu este in continuare pe o panta coboratoare", ne-a spus presedintele Cartel Alfa.

Acesta sustine ca ne aflam inca la acest nivel din cauza unei politici in domeniu defectuoase, prin care "se ajunge la grupuri de dezavantajati". Cu toate acestea, liderul sindical ne asigura ca vom atinge procentul solicitat de Carta Europeana. De asemenea, Bogdan Hossu arata unul dintre aspectele negative ale unui salariu redus. "Un salariu scazut detine o parte din evaziunea fiscala a Romaniei, romanul remunerat putin apeleaza si la alte forme de venituri pe care le obtine din munca la negru", a incheiat seful Cartel Alfa. "Romania trebuie sa respecte cerintele Cartei Sociale Europene. Pentru tarile europene, aceasta este litera de lege; exact asa cum ar trebui sa fie pentru fiecare Guvern cu scaun la cap, a declarat presedintele BNS.

Acesta ne-a spus ca tara noastra trebuie sa ajunga la nivelul salarial cerut de Uniune, pentru ca "este un must, cum ar spune englezul. Deocamdata, la noi salariul minim pe economie reprezinta 30 si un pic la suta din cel mediu".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri