Ne aflam in fata unei dileme: stabilitate financiara - dezvoltare financiara, a declarat, ieri, Eugen Radulescu, presedintele CEC. Potrivit sefului CEC, mediul financiar romanesc poate inregistra o crestere stabila, dar fara rezultate spectaculoase. "Putem creste stabil cu 3% dar nu vom ajunge nicaieri", a subliniat Radulescu. Pe de alta parte, Mugur Isarescu a declarat ca Banca Nationala urmareste, pe langa stabilitatea preturilor, si mentinerea unei stabilitati financiare

Ne aflam in fata unei dileme: stabilitate financiara-dezvoltare financiara, a declarat, ieri Eugen Radulescu, presedintele CEC, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European. Potrivit oficialului Casei de Economii si Consemnatiuni mediul financiar romanesc poate inregistra o crestere stabila, dar fara rezultate spectaculoase. "Stabilitatea este un alt termen pentru o crestere fara riscuri. Putem creste stabil cu 3%, dar nu vom ajunge nicaieri" a subliniat Radulescu.

In viziunea presedintelui CEC indicatori precum deficitul de cont, situat la aproape 9% din Produsul Intern Brut, reprezinta un semn de instabilitate. Totusi, daca acest deficit este acoperit de investitii din exterior nu reprezinta un pericol pentru economia romaneasca, considera Radulescu. Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Banca Nationala urmareste pe langa stabilitatea preturilor (obiectivul principal al bancii centrale) si mentinerea unei stabilitati financiare.

Sistemul bancar romanesc nu este stabil dar este... sigur

Sistemul bancar din Romania nu este caracterizat de stabilitate, a mai spus Radulescu. Acest lucru poate fi remarcat din analiza indicatorilor in ultimii cinci ani. Astfel, potrivit presedintelui CEC indicatorii financiari caracteristici bancilor au crescut de 3-5 ori ca valoare in lei si de 4-7 ori in euro. In alta ordine de idei, oficialul Casei de Economii si Consemnatiuni a reamintit ca gradul de solvabilitate al bancilor din Romania este de 22%, de aproape doua ori mai mare decat limita minima impusa de BNR (12%). Potrivit datelor BNR ponderea creditelor neperformante in totalul creditarii este situata sub 0,5%, acesta fiind cel mai scazut nivel din Europa. In aceste conditii, piata bancara romanesca poate sustine o crestere considerata instabila. "Aceasta va fi regula jocului in continuare", a conchis Radulescu.

Indatorarea romanilor, "pasiunea" bancherilor

Bancile au gasit un mare business: sa-i indatoreze pe romani, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia cresterea numarului clientilor bancari are si aspecte pozitive printre care disciplinarea fortei de munca dar, considera guvernatorul o expansiune exagerata ar putea crea probleme atat bancilor cat si economiei in general. "Cand am liberalizat contul de capital, creditul in valuta a explodat", a exemplificat Isarescu. In aceste conditii Banca Nationala este obligata sa mentina o politica restrictiva pentru a evita eventualele socuri.

Metode inedite de "albire" a veniturilor

Recent, reprezentanti ai bancherilor, au solicitat BNR eliminarea plafonului de indatorare in cazul persoanelor fizice. Peste tot exista asa ceva. Fie ca este impus de banca centrala, de agentii specializate sau de fiecare banca in parte acest plafon exista, a explicat guvernatorul Mugur Isarescu.

In Romania normativele BNR impun ca rata lunara aferenta unui imprumut bancar sa nu depaseasca 35% din venitul contractantului. Potrivit lui Isarescu, a inceput sa apara o piata a raportarilor mai mari de venituri destinata evitarii restrictiei impuse de banca centrala. In aceste conditii oamenii ar putea raporta veniturile obtinute "la negru" care odata declarate vor fi impozitate conform legii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri