Investitiile de talia Daimler sunt importante pentru judetul Alba intrucat vor asigura sute de locuri de munca, spun cei mai fericiti edili din Romania in acest moment, primarul orasului Sebes, Adrian Alexandru Dancila, si Gheorghe Feneser, prefectul judetului Alba.
Wall-Street.ro: De cat timp se pregateste/de cat timp stiati de aceasta investitie a Daimler in judetul Alba? Ca primar ati fost consultat, vi s-a solicitat ajutorul?

Primar Adrian Alexandru Dancila (foto): Stiam despre aceasta posibila investitie de cateva luni, au fost discutii, insa nu era nimic oficial. Am facut public interesul Daimler atunci cand acesta s-a concretizat. Investitia si extinderea unitatii de productie se vor derula pana in 2016, cand Daimler intentioneaza sa dea startul unei linii de asamblare pentru noua generatie de cutii de viteze automate.

Prefect Gheorghe Feneser: Stiam despre aceasta investitie de la inceputul anului 2013 si ni s-a cerut de catre Guvernul Romaniei sa acordam tot sprijinul in conformitate cu atributiile date noua de catre legislatia in vigoare.

WS.ro: Ce politici adopta Primaria / Prefectura cand este vorba de investitiile unei companii straine?

Primar Adrian Alexandru Dancila: Consider ca aceasta investitie este foarte rentabila atat pentru Sebes cat si pentru Romania. In general companiile nemtesti veneau foarte greu la noi in tara. Aici in regiune aveam firme din Italia si Austria, precum Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Savini Due, Ciatti HT, Grande Arredo s.a.m.d.. Decizia Daimler de a investi in judetul Alba este o treaba foarte buna so ofera si credibilitate zonei industriale a Sebesului si pentru alti investitori care ar fi interesati sa vina in Romania.

Prefect Gheorghe Feneser: Institutia Prefectului sustine acesti investitori cu absolut tot ce tine de competentele noastre indiferent daca acestia sunt romani sau straini.

WS.ro: Pana unde se intinde capacitatea autoritatilor locale de a stimula investitiile straine la nivelul judetului?

Primar Adrian Alexandru Dancila: Sunt convins ca un rol important l-au jucat mai multi factori, printre acestia numarandu-se pozitia strategica a orasului, cunoscut ca fiind un nod rutier, intrucat se afla pozitionat la intersectia drumurilor nationale DN 7 si DN1, respectiv Sibiu - Cluj - Napoca si Sibiu – Arad, plus Autostrada Transilvania care urmeaza sa fie finalizata anul acesta.

Primaria Sebes, de asemenea, s-a implicat foarte mult in infrastructura si facilitatea obtinerii de autorizatii pentru aceste firme nationale si internationale care au venit sa investeasca, si care au oferit, la randul lor beneficii comunitatii prin sponsorizari sau donatii pentru unitatile de invatamant, culte s.a.m.d.. Asadar, facilitati sunt la utlitati, drumuri, facilitate in obtinerea actelor - autorizatii de constructii, certificate de urbanism.

Prefect Gheorghe Feneser: Autoritatile locale pot stimula investitiile straine, prin adoptarea unor hotarari de consiliu local prin care sa fie oferite anumite facilitati cum ar fi atribuirea de terenuri in vederea realizarii investitiilor , crearea infrastructurii necesare sau punerea la dispozitie a unor spatii ( utilitati , drumuri , etc ), sau punerea la dispozitie a unor suprafete de teren necesare.

WS.ro: Mai aveti cunostinta de alti investitori mari care se pregatesc sa deschida afaceri sau sa extinda facilitati deja existente in judet?

Primar Adrian Alexandru Dancila: Multe dintre firmele prezenta in zona industriala a Sebesului au si zece ani de cand au venit, iar investitiile straine directe realizate in regiune depasesc se apropie si de un miliard de euro. In ceea ce priveste aceste firme nu sunt inregistrate nici restante la plata impozitelor locale, ceea ce inseamna ca activitatea functioneaza si ofera zonei, stabilitatea locurilor de munca. Ca valoare a impozitelor care intra in bugetul autoritatii locale cele mai mari platite de Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Romaqua, Alpin 57 Lux, Elis Pavaje si altele.

Prefect Gheorghe Feneser: Am fost contactati la inceputul anului 2013 , de investitorii din Spania si Italia , care sunt interesati sa investeasca in industria alimentara respectiv intr-o fabrica de procesare a pestelui ( investitie de aprox. 4 mil euro ) si in industria mobilei ( investitie de aprox. 3 mil. Euro ).

Nu sunt investitii foarte mari din punct de vedere financiar, dar sunt importante pentru judetul nostru luand in considerare faptul ca vor asigura peste 200 de locuri de munca. Tinand seama de nivelul ridicat al somajului din judetul Alba orice loc de munca nou infiintat reprezinta un castig pentru noi .

WS.ro: Ce impact economic credeti ca va avea aceasta investitie a Daimler in judetul Alba, va incuraja si alte afaceri conexe?

Primar Adrian Alexandru Dancila: Nu excludem ca si alti investitori germani sa urmeze decizia Daimler insa totul va depinde de politicile firmelor. Sunt si afaceri conexe, care pot atrage alte locuri de munca, de exemplu, in transport si alte servicii, pentru locuitorii din Sebes si din localitatile invecinate, dar nu numai. Se poate ajunge si la un total de 2-3.000 de locuri de munca.

Am fost primar si in perioada 2003 – 2008 si am avut oportunitatea astfel sa cunosc si alti investitori care venisera pentru prima data in aceasta regiune. Similar cu investitiile anterioare, cea realizata de Daimler reprezinta un atuu pentru zona Sebesului, in primul rand, deoarece creeaza locuri de munca. Apoi, se stie ca o investitie importanta ridica si nivelul economic al zonei respective si ofera speranta locuitorilor pentru un trai mai bun si nu in ultimul rand bani mai multi la bugetul local. Insa, si acesti bani, se reintorc in economia locala tot spre bunastarea cetateanului.

Prefect Gheorghe Feneser: Sunt sigur ca impactul va fi major deoarece firma Daimler este un nume de referinta in industria auto mondiala . Viitoarea investitie va fi ca un magnet pentru alti investitori asa cum de altfel s-a intamplat si cu investitia din Sebes a firmei Frati actualul Kronospan , care a atras in jurul lor si alti investitori romani si straini.

Pe de alta parte orice investitie in judetul nostru duce la cresterea veniturilor atat la bugetul autoritatilor publice locale cat si la bugetul statului.

WS.ro: Ce credeti ca i-a determinat pe cei de la Daimler sa inceapa aceste investitii?

Prefect Gheorghe Feneser: In momentul de fata Romania reprezinta o atractie pentru investitorii straini datorita fortei de munca calificate si ieftine si a unor taxe mici cum ar fi de exemplu impozitul pe profit care este sub jumatate in comparatie cu majoritatea tarilor europene.

Uzina Mecanica Cugir este o unitate de traditie recunoscuta atat in tara cat si in strainatate care dispune de specialisti necesari iar cat priveste investitia de la Sebes si aici gasim o forta de munca calificata si o infrastructura foarte dezvoltata (construirea autostrazii Nadlac –Sibiu , care trece la cativa zeci de metri de actuala locatie a societatii din Sebes, reprezinta un atu deosebit pentru investitori).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri